Livslögn & fågelskådare

En författare jag sätter högt och gärna skulle vilja läsa mer av är Göran Moldén. Han har bara gett ut två romaner, men skrivit mycket annat; lyrik, dramatik och noveller.

Hans debutroman kom 2006 – Fågelskådaren.

13016180_O_1Huvudpersonen Ylva är en medelålders gymnasielärare. Hon är frånskild sedan 10 år och har två vuxna söner. Hennes lägenhet ska nu renoveras och hon flyttar tillfälligt ut till sitt sommartorp. Där har hon, liksom hennes egna barn, tillbringat sina somrar.

Hon märker att någon varit i torpet och fortfarande verkar bo där. Det visar sig vara sonen Stefan, som hon inte haft någon kontakt med på flera år. Stefan blev som tonåring nynazist. Familjen hoppades att det var ett övergående stadium, men han skar så småningom av kontakten med dem. Detta var en stor smärta för Ylva, som var aktiv i vänsterkretsar som ung.

Och här är han nu. Ytterst försiktigt och trevande närmar de sig åter varandra.

Det är Stefan som är fågelskådaren och borta många timmar varje dag. Men är det fåglar han har i siktet? Varför har han tagit sin tillflykt till torpet? Om man verkligen vill sätta en etikett på boken kunde man kalla den en psykologisk thriller.
2011 kom Lögnarens ögon.

13038537_O_2Åter är det en medelålders kvinna som huvudperson. Inger är optiker och har precis blivit änka. Hennes man Jim, konstnären, har hastigt dött i en hjärnblödning. Jim har inte varit speciellt framgångsrik i sitt yrke. Han har bara ställt ut sina vaga oljemålningar vid enstaka tillfällen.

Inger har sällan varit ute i hans ateljé, men nu måste hon ju gå igenom vad som finns där. Hon hittar två väskor fulla av teckningar som är helt annorlunda allt vad Jim visat upp. De föreställer kroppar härjade av ålder och förfall, groteska bilder på djur och spädbarn och en serie bilder på en ung pojke, där pojkens ansikte löses upp mer och mer.

Inger blir chockad. Kände hon alls sin man, sina barns far? Hade han upplevt så mycket ångest och aldrig sagt ett ord om det? Var allt i deras liv bara ett sken? Vem är då hon själv?

Göran Moldén är född 1954, har arbetat som brevbärare och gymnasielärare. Snart närmar sig pensioneringen och kanske får han då mer tid att skriva? Å, så jag hoppas det!

Karin Bagger Bibliotekarie

Karin Bagger
Bibliotekarie