Lerbergsvägen förr & nu

På 1940- och 50-talen fanns det flera livsmedelsaffärer utmed Lerbergsvägen. Kom man söderifrån hade man Inga Fredrikssons Speceriaffär i korsningen vid Ekgatan. Borta vid Tallgatan låg Strandbacka Bageri, på 37:an P A Ekroths Speceri- & mjölkaffär och därefter Amandas Specerier.

Peter Algot Ekroth framför sin affär på Lerbergsvägen 37.

Lerbergsvägen svängde sedan av upp mot kyrkan där en liten Konsumbutik låg i ett hus som senare revs. Framme vid Kyrkplatsen öppnade sedan Konsum 1951 den första snabbköpsaffären i Höganäs.

Nu har alla de fina små speceriaffärerna, bagerierna och mjölkaffärerna ersatts av stormarknader helt utan den lokala charmen.

Stor invigning av Konsums nya snabbköpsbutik vid Kyrkplatsen den 24 oktober 1951. Foto: Bra Böcker

Därför är det extra roligt att höra att Pelle Schollin fått bygglov och tillstånd att driva en ytterst liten livsmedelsaffär på Lerbergsvägen 44. I det gamla, nu helt ombyggda garaget, trängs olivoljeflaskor och äkta parmesanost med exklusiva baddräkter.

– Allt började med tävlingsbaddräkterna, berättar Pelle Schollin.

– Jag och min fru Karin var på resa i Kalabrien i södra Italien och letade efter ett litet hus. Och eftersom våra barn tävlingssimmade fick jag ögonen på specialdesignade tävlingsbaddräkter, som var helt tillverkade i Italien och av hög kvalitet.

Pelle Schollin framför Lerbergsvägens nyaste affär. Foto: Chris Bergendorff

Pelle Schollin började importera de italienska baddräkterna och sålde dem i samband med simtävlingar.

– Vid ett senare tillfälle körde vi genom Parmaområdet, och då började jag importera äkta parmesan också, fortsätter han.

Den lilla butiken i hörnet av Lerbergsvägen/Ramsjögatan har varit igång sedan julen 2016. Öppettiderna är än så länge blygsamma. Fredag eftermiddag och lördag förmiddag. Andra tider får man ringa och och beställa tid.

Chris Bergendorff