Lerberget får sin första skulptur

Jonas Högström i sin atelje

Jonas Högström i sin atelje. Foto Lasse Olsson

Lerberget har ännu ingen offentlig skulptural utsmyckning, men nästa sommar kommer den. En bronsskulptur vid havet av lerbergssonen Jonas Högström. Och lerbergarsborna skramlar själva till sitt nya konstverk.

I veckan drogs insamlingen igång i Lerbergets Byablad av konstkännaren Lennart Ohlsson, med trettio verksamma år bakom sig på Höganäs museum. Det var där han kom på att just Jonas Högström var konstnären som borde få göra bronsskulpturen av Åke Holm, den som nu pryder museets innergård.

– Det var kanske också då iden föddes att också Lerberget borde ha ett verk av byns konstnärsson Jonas Högström, säger Lennart, som inte tvivlar det minsta på att lerbergarna får ihop pengarna till den nya skulpturen.

– Vi gör som vi brukar i Lerberget, vi hjälps åt, säger Lennart Ohlsson.

20150903_152153 (Copy)

Jonas Högström: Piraten med Bombi Bitt, Eli och katten. Foto Lennart Ohlsson

Iden är redan färdig, det handlar om en mor som med lille sonen uppflugen på axlarna spanar utåt havet från sin plats på ängen strax norr om hamnen. Pojken är klädd i sjömanskostym och har kikare. Mamma är klädd i jeansjacka, kjol och stövlar. Skulpturen får namnet ”Pappa kom hem” och tillägnas minnet åt de fiskare, och sjöfarande som omkommit i vågorna utanför Lerberget.

– Jag är ju själv uppväxt i Lerberget och minns saknaden efter ett par av de unga män som omkom, och idag är jag väldigt glad över att ha blivit tillfrågad, säger Jonas Högström i sin ateljé vid Rögle gamla tegelbruk.

Han har anlitats för en rad offentliga skulpturer genom åren, bl a Selma Lagerlöf i Landskrona, Fritjof Nilsson Piraten i Vollsjö, Nils Poppe på Fredriksdal.

20150903_152351 (Copy)

Mölles nya offentliga skulptur vid Ruffen. Foto Lennart Ohlsson

Ett av Jonas senaste verk är sjömannen i brons som sedan midsommar sitter utanför ruffen i Mölle hamn, ett verk som blev till genom en donation av ättlingar till sjömannen mm Oscar Brandt, som skulpturen faktiskt har drag av.

I Lerberget behöver man nu få ihop 200 000 kronor av givare och sponsorer, resten bidrar konstnären själv med. Nästa sommar invigs Lerbergets första offentliga skulptur under högtidliga former.

Lasse Olsson

Lasse Olsson