L dementerar samarbete med SD

Efter intensiv ryktesspridning dementerar nu Louise Stjernquist bestämt att Liberalerna skulle ha förhandlat eller gjort upp med Sverigedemokraterna i några frågor.

Populärt bland politiker.

– Alltihop är inget annat än falska anklagelser som bygger på ryktesspridning utan substans, säger Louise Stjernquist. Det är fantastiskt vilka slutsatser man kan dra av vanlig hövlighet, vilket är det enda det här handlar om.

Ulf Molin under budgetdebatten i fullmäktige.

Liberalernas ledare Louise Stjernquist.

Lennart Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd.

Mitt under fullmäktiges budgetmöte i förra veckan ställde Ulf Molin, Centerns vice kommunalråd och dessutom alliansens gruppledare, en fråga till Sverigedemokraternas Kjell Dahlin:

”Ställer ni upp på Liberalernas sänkning av arvodena för politikerna? Ni förhandlade ju med Liberalerna om Potatisåkern i Viken, har ni förhandlat om detta också?”

Frågan fick inget svar i fullmäktigesalen, varken från Kjell Dahlin eller Louise Stjernquist. Ett par dagar senare hade ryktet om påstådda förhandlingar mellan L och SD nått Facebook och tråden växte snabbt till långt över hundra kommentarer.

Lennart Nilsson
, socialdemokratiskt kommunalråd, startade tråden.

– Det är självklart jättekänsligt att anklaga någon för att göra upp med SD, säger han. Men i och med att Ulf Molin ställde frågan i fullmäktige blev ryktet offentligt och då tyckte jag det var viktigt att försöka få ett svar från Liberalerna.

Ulf Molin säger att Louise Stjernquist måste förklara om hon har gjort upp med SD eller inte.

– Vi är en allians och då kan man inte förhandla med andra partier utanför den gruppen, säger han. Liberalerna har svängt hit och dit både när det gäller Potatisåkern och politikerarvodena och då är det berättigat att ställa frågan vad som egentligen ligger bakom.

– Vi har inte alls svängt hit och dit utan hela tiden hållit fast vid vad vi sagt från början, säger Louise Stjernquist.

Upprinnelsen till ryktet är dock inte enbart Liberalernas inställning i vissa kontroversiella frågor. Framför allt handlar det om vem som fikar med vem och varför.

– Jag satt med mitt sällskap på ett café på stan och fikade, berättar Louise Stjernquist. Plötsligt kom Sverigedemokraternas Kjell Dahlin in och frågade om han fick slå sig ner och jag sade ja; av normal, vanlig artighet.

Enligt Louise Stjernquist frågade Kjell Dahlin henne hur Liberalerna tänkte rösta i frågan om Potatisåkern och sade att SD övervägde att ändra uppfattning och inte rösta med alliansen.

Höganäs är en liten stad.

– Jag svarar när jag får frågor, oavsett vem som ställer dem, fortsätter hon. Det betyder bara att jag är hövlig och gör skillnad på sak och person, inte att jag sympatiserar med personens politiska uppfattning.

Efter en stund kommer fyra ledande moderater också in på samma fik och de sitter kvar när Louise Stjernquist, hennes sällskap och Kjell Dahlin går därifrån tillsammans.

– Man har gjort en kalkon av en fjäder, säger Louise Stjernquist. Alltihop är på sandlådenivå och samtidigt har obehagliga diskussioner förts bakom kulisserna.

Här har både Moderater och Sverigedemokrater sina lokaler.

På väg till bilen tar Louise Stjernquist vägen förbi Sverigedemokraternas partilokal på Storgatan, som dessutom råkar ligga vägg i vägg med Moderaternas lokal.

– Vi är på jakt efter nya lokaler och när Kjell Dahlin undrade om jag ville se hur deras rum såg ut, gick jag förbi och tittade. På vägen ut mötte jag moderaterna igen och så var ryktet i full gång.

Louise Stjernquist förstår inte hur hon kan bli stämplad bara för att ha pratat med Kjell Dahlin offentligt och säger att det inte är första gången hon känt sig utsatt för smutskastning.

– Att agera på hörsägen utan att ens försöka ta reda på fakta och dessutom göra det via sociala medier är märkligt, säger hon. Kan vi inte diskutera som vuxna människor? Jag sänker mig inte till den nivån, vi jobbar med sakfrågor och inte ryktesspridning och smutskastning.

Kjell Dahlin säger till Fyren att SD varken gjort upp med Liberalerna eller andra partier i några frågor.

– Vi har inga överenskommelser med något annat parti och det gäller även Liberalerna.

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri