Kullabygden – perfekt för mord

Hans Koppels thrillerserie, som utspelar sig i nordvästra Skåne, ger inte bara spännande läsning.

Petter Lidbeck, alias Hans Koppel, gillar Kullabygden. Foto: Anna-Lena Ahlström

Petter Lidbeck, alias Hans Koppel, gillar Kullabygden. Foto: Anna-Lena Ahlström

Dessutom känner man som Kullabygdsbo igen en massa platser, vilket ger en extra dimension åt läsningen. Utsikten över sundet i Christinelundsbacken, Hamnkrogen i Höganäs och slingrande vägar upp mot Mölle och Kullens fyr.

– Jag ville skriva om en trakt där jag inte bor, men som jag känner väldigt väl från min uppväxttid.

Bakom pseudonymen Hans Koppel döljer sig Petter Lidbeck. Född i Helsingborg 1964. Uppvuxen i Hittarp. Han började skolan i Laröd men blev sedan tvångsförflyttad till Norrlyckeskolan, där ungarna från Laröd blev mobbade. Lärarinnan Selma Selin i en av böckerna är lätt att identifiera som Vera Welin, en dam med enorm pondus.

Petter tog en fil kand i svenska och jobbade sedan som frilansande journalist i kvällspress. Han skrev också en novell i veckan för Hemmets Veckotidning.

– Skriv om kvinnor mitt i livet, de ska vara 23 år gamla, sa redaktören på tidningen. Jag blev full i skratt och började omedelbart skriva om tre tanter i 70-årsåldern.

De novellerna kom senare att bli underlag för de tio ungdomsböcker som Petter skrev åt bokförlaget Tiden, med tre vetgiriga tjejer i tioårsåldern som deckare.

När Petter blev pappa till en liten dotter tog berättarglädjen en annan väg och 1997 började han skriva barnböcker, bland annat med Lisen Adbåge som illustratör. Sammanlagt har han gett ut över 40 barn- och ungdomsböcker.

– Pseudonymen Hans Koppel kom till mig när jag bestämde mig för att skriva för vuxna 2008, berättar Petter. Ett par år visste ingen vem som dolde sig bakom namnet, men 2010 bestämde jag mig för att avslöja min identitet.

I serien som handlar om Höganäs med omnejd ingår: Kommer aldrig mer igen, Kom så ska vi tycka om varandra (kommer att filmas av en amerikansk regissör någon gång i höst – tyvärr inte i Höganäs, utan i USA) och Om döda ont.

Och de böckerna i Hitchcocks anda ska definitivt inte läsas av barn!

Chris Bergendorff

Chris Bergendorff