Kriminellt drama i Kullabygden??

20160909_1407101

Filmaren Caj Müller. Foto: Lasse Olsson

Tänk er en kriminalserie som Wallander eller Bron i tio avsnitt utspelat på Kullaberg och i Kullabygden. Det är filmare Caj Müllers vision just nu. Idéerna har han presenterat för kommunen på en företagslunch häromdan och det gav stora applåder, både för en filmbit han visade och för projektet.

Själv är han uppväxt i Höganäs, men har tillbringat sitt en del av sitt yrkesliv som dokumentär- och nyhetsfilmare i krigshärdar som i Somalia, Iran, Irak, Mellanöstern, Balkankriget. Han har skildrat människorna som drabbats av krigen, fått mödrarna och barnen att själva berätta för oss via Rapport, Aktuellt, Kalla Fakta osv.

fyrennackehovedfyrMed den bakgrunden har han redan spenderat en halv miljon på ett speciellt koncept, en kriminalserie som samtidigt handlar om den tid då folk flydde undan nazismen och togs emot inte minst i Höganäs.  Nackehoveds fyr och Kullens Fyr är centrala objekt med sina lägen i infarten till trånga Öresund.

– Om jag lyckas med det här blir det en tio gånger en timmas kriminalserie, just idag med arbetsnamnet ”Kullamannen 2.0.”

-Tanken är att vi använder oss av platsen och historien från kriget. Motivet till de hemska händelser som sker i nutid sätts i ihop med att några blir förrådda under en insats mot tyskarna där danska motståndsrörelsen får hjälp av höganäsare.

Caj Müllers far var med med under kriget att hämta flyktingar från Danmark, där är en del av hans motivation.

ransvik

Ransvik, Kullaberg, Foto Lasse Olsson

– Manuset är inte klart, men jag har en ide och den iden tror jag bergfast på och nu är tiden mogen att involvera folk i Höganäs. Vill ni vara med och stödja, vill ni vara med i bakgrunden för manusets skapande, dvs sitter ni på historier från kriget som kan va med som research?

Om han lyckas med en sån här stor filmsatsning innebär det jobb för kanske ett 50-tal filmarbetare, man behöver målare, snickare, elektriker, statister, man behöver en studio, skådespelare ska bo nånstans och alla behöver äta. Det ger ringar på vattnet lokalt.

molle

Mölle. Foto: Lasse Olsson

Caj Müller kom med föräldrarna till Höganäs i sexårsåldern och han fick lida pin för sin stockholmsdialekt på Erik Ruutsskolan. Elva år gammal gick han med i Höganäs fotoklubb och lärde sig plåta, han blev vän med fotografen Christer Strömholm och Caj sa redan då att detta ska bli mitt liv.

Det blev så. En stor del av arbetslivet blev reportageresor inte minst med med journalisten Susanna Edling där de tillsammans i TV-filmer berättade om de fasansfulla krigen och dess verkningar.

Mikael Funke skrev i tidningen Journalisten år 2000:

Under intervjuerna går Caj Müllers kamera ofta mycket nära ansiktet, och låter tagningen rulla på obrutet tills personen tystnar. Sekvenserna bär prägel av vittnesmål, där livsöden komprimeras i ett par fraser, interpunkterade av eftertänksamhetens tystnad.

En kvinna i väntan på sin försvunne make – gripen av Saddams soldater för flera år sedan. En gerillakrigare som beklagar sig över att soldatyrket är så fattigt att han inte har råd att gifta sig. En äldre herde hoppas det ska bli fred och att hans kameler ska föda många kalvar, för då kan ingen vara lyckligare på jorden än han.”

Lasse Olsson

Lasse Olsson