Krigsdrama i Blå Hallen

Drama i Blå Hallen

Drama i Blå Hallen, Foto Lasse Olsson

Biljetterna går åt i hög fart inför Erik Ruuths kulturhus dans- teater- och musikdrama ”Oktober 1943” som har premiär tisdag 26 maj i Blå Hallen i Höganäs.

Entusiasmen är inte att ta fel på när mer än hundra elever och anställda på kulturhuset repeterar. För första gången i just Blå Hallen där ingen tidigare prövat scenkonst inför publik. Mataki Bouleklubb har välvilligt makat på sig.

En nästan perfekt spellokal Djupet är 70 meter och vi använder alltihop säger kulturskolans rektor Lars Lövgren, som producerar föreställningen

Höganäs 1943 i krigets skugga, bara fem kilometer bort är ockuperat land, också i Höganäs finns pronazismen, men flyende judar tas väl omhand. Dramat är spunnet kring unge Nils från Nedre som möter flickan Elin från Övre och de har väldigt olika bakgrund.

En hel symfoniorkester finns på scenen, ett jazzkapell och musiker ner till en stilla flöjt. Dansare, skådespelare, körer och sångsolister väver ihop ett tvåtimmars spel, som de själva har hittat på och iscensatt. Inspiration har de fått från bl a skådespelaren Etienne Glaeser som kom till Höganäs som flykting under kriget. Inte alldeles olikt dagens flyktingmottagande i Höganäs.

Hugo Willman i scendräkt. Foto Lasse Olsson

Hugo Willman i scendräkt

Hugo Willman som just nu går ut sexan på Jonstorpsskolan spelar fiol i symfoniorkestern:

– Jätteroligt och spännande, jag gillar att vi är så många och att vi tillsammans når ett slutresultat, det är verkligen roligt, säger Hugo som i sista repetitionsveckan har två prov i skolan som också ska hinnas med.

Lasse Olsson

Lasse Olsson