Korv med respekt för grisen

Alex

Nybliven korvmakare

För Alex Boström är det respekten för djuret som är det viktigaste, när han nu börjar göra egen korv i Bräcke.

– Djuren har själ och ska ha det bra både i livet och efteråt, förklarar han. Att ta tillvara allt köttet och göra riktiga korvar utan att fuska är att visa respekt för grisarna.

Alex Boström minns när hans mamma köpte en halv gris, styckade den själv hemma på köksbordet och tog vara på köttet. Med en enkel köttkvarn maler han sin färs själv och som nybliven egenföretagare drivs han av att göra som man gjorde förr.

– Att göra korv är ett hantverk, det behövs ingen industri eller stora maskiner och det är kul att något så enkelt kan göras så bra, säger han. Man blandar helt enkelt kött, fett, lite vätska, salt och kryddor, ingenting annat. Och det ska vara bitar i korven, så att man ser att det kommer från ett djur.

Korv kan varieras i oändliga smakkombinationer. Alex favorit är fänkål.

Korv kan varieras i oändliga smakkombinationer. En av Alex Boströms favoriter är med fänkål.

Johan Fritzell – som driver restaurangen Holy Smoke i Bräcke, på vägen mellan Krapperup och Brunnby – hyr ut sitt kök tre dagar i veckan för tillverkningen. I början ska Alex Boström göra tre olika färskkorvar på griskött, men när lufttorken är klar blir det även rökta och lufttorkade varianter. Dessutom ska han tillverka korvar till Brunnby Boställe, efter deras egna recept.

– Jag ska även köpa grisarna från Brunnby Boställe, säger han. Jag är ofta där och vet att de har det bra, både suggorna och smågrisarna. Industrigrisar är inte ok och det köttet smakar inte heller alls lika bra.

Smågrisarna kommer gärna fram och hälsar när Alex Boström är på besök.

Smågrisarna kommer gärna fram och hälsar när Alex Boström är på besök.

Så småningom lär det även bli korvar gjorda på viltkött, fasan, ankor och duvor, allt veterinärbesiktigat. Alex Boström jagar sedan tre år tillbaka och gillar att ta tillvara det som finns – och när det finns.

– Jag kommer säkert även göra någon korv på fårkött, säger han. Det är inte många som använder tackor, men bara man undviker fettet, så slipper man “koftsmaken”. Och i höst blir det absolut någon sort med svamp i också.

Trots att Alex Boström ska producera sina korvar småskaligt och hantverksmässigt, vill han inte att de ska vara dyra och exklusiva. Priset för färskkorvarna ska ligga på runt 200 kronor kilot och de lufttorkade lite mer.

– Alla ska ha råd att köpa mina korvar, säger han. Och inte bara till helgen utan även en helt vanlig måndag. Men de lufttorkade måste man kela lite mer med, dem får man titta till i skåpet varje dag, det handlar ju om en levande process som kan gå fel om man inte är noggrann.

Mat och djur har alltid funnits i Alex Boströms liv och när han nu ska kombinera de två som egenföretagare, gör han det både för sig själv och för sina barn. Och för att visa hur korv gjordes förr.

– Man kan förädla så mycket mer av ett djur än bara steka en kotlett eller biff, säger han. Förr tog man alltid vara på allt och när man var klar var det bara vara skinn och ben kvar. Det är spännande att kunna visa att det går att göra på samma sätt idag. Och sen är det både skitkul och gott!

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren