Kontantlöst på folktandvården

20160210_155211_001 (Copy)

Nu duger kontanter inte längre på Folktandvården.

Kontantbetalning har varit självklart när Folktandvården ska ha betalt av kunderna, men sedan 1 februari tar Folktandvården i Höganäs inte emot kontanter alls – detta som ett pilotprojekt fram till sommaren.

I höst görs utvärderingen och om alla blev nöjda avskaffas kontanthanteringen helt överallt.

– Första veckan gick hyfsat, bara några har klagat, men de lyckades ordna betalning på annat sätt, säger Monica Svensson på folktandvården i Höganäs.

Höganäs är en av tio folktandvårdskliniker i Skåne som nu ska prova kontantlöst under våren. Övriga 56 kliniker fortsätter som vanligt, vilket innebär att man som tidigare kan betala kontant, med kort, via faktura eller delbetalning.

Varför kontantlöst? Jacob de Maré på huvudkontoret svarar att man i själva verket vill bli mer kundvänliga och välkomnande i sina lokaler.

– Så länge vi handhar kontanter finns risk för rån och därför har vi stängda dörrar, glasluckor och liknande skydd, som inte alls är trevliga. Utan kontanter kan vi bygga om våra receptioner.

Men om äldre som inte använder plastkort klagar och vill fortsätta ha möjlighet att betala kontant?

– Jag vill inte föregripa pilotstudien, vi får se vad utvärderingen ger i höst, säger Jacob de Maré.

Den som inte använder betalkort kan också fortsättningsvis betala med faktura, men det kostar femtio kronor extra varje gång.

I Lomma har man provat kontantlöst sedan i höstas, och där berättar personal att det var lite bökigt i början och en del äldre har klagat och är missnöjda med att inte kunna betala kontant. Resultatet från Lomma ska också utvärderas.

Folktandvården har ungefär en miljon besök om året i Skåne.

Text och bild: Lasse Olsson

Läs också:

Bankerna gillar inte våra kontanter