Konstrundan en bra affär

KonstrundanI påskveckan är det åter dags för konstrundan i nordvästra Skåne, årets största konstnärliga händelse i våra trakter. I Kullabygden finns många konstnärer och keramiker och alla konstintresserade kan i år besöka 137 av dem.

Konstrundan har också en ekonomisk sida, som inte är försumbar. Under påsken 2013 omsatte Skånes fem konstrundor 58 miljoner kr. Det var en bra ekonomisk affär för konstnärerna, näringslivet och kommunerna. Över 60 000 besökare köpte konst för 36,5 miljoner kr. Nordvästra Skånes Konstrunda besöktes av 26 160 personer, allt enligt en undersökning som gjordes på uppdrag av Region Skånes marknadsföringsbolag, Event in Skåne AB.

– De här siffrorna kan man inte lita på helt, säger Tomas Montelius ordförande i Nordvästra Skånes konstnärsförening. Många av våra konstnärer var skeptiska till att lämna ut siffror på försäljningen. Men det är klart att Konstrundan betyder mycket för dem. Man kan sälja för en hel årslön på några dagar, eller bara något eller några konstverk. Men spinoffeffekten är viktig, exempelvis kan besökande konstföreningar och gallerier erbjuda utställningar.

Konstrundan genomförs av Nordvästra Skånes konstnärsförening med hjälp av medlemsavgifter och stöd från näringslivet.

Förra året firade Konstrundan i Nordvästra Skåne tjugoårsjubileum. Inspirationen kom från den välbesökta konstrundan på Österlen. 1994 startade Solbritt Lång, tillsammans med sin make Helmer Lång, Konstrundan i Nordvästra Skåne. Hon har under många år varit drivande i utvecklingen av konstrundan.

Sedan 2008 delas Helmer Långs stipendium ut till unga lovande konstnärer bosatta i någon av de kommuner som ingår i Konstrundan. Prissumman är 10 000 kr och konstnären får också tillfälle att ställa ut ett verk på Konstrundans samlingsutställning. Årets stipendiat presenteras den 2 april i Landskrona konsthall.

– När Helmer Lång fyllde 80 år ville han inte ha några presenter, men gärna bidrag till en stiftelse, berättar Monica Oldsberg, som var konstföreningens ordförande 2012 – 2014.

Hon tog över en förening i kris efter mycket turbulens och skriverier i media.

– Styrelsen var aldrig något problem, säger Monica Oldsberg, men föreningen rymmer många individualister. Det råder inte alltid generositet konstnärerna emellan, somliga har svårt att vara positiva gentemot varandra och det påverkade klimatet i själva föreningen.

Under påsken 2013 besöktes Nordvästra Skånes Konstrunda av över 26 000 personer. Finns det någon siffra på hur många besökare det var förra året?

– Nej, fortsätter Monica Oldsberg det finns ingen undersökning. Men vi vet att det var färre besökare på samlingsutställningen förra året, samtidigt som vi sålde betydligt mer än året innan. Det berodde på att vi hade flera VIP-kvällar före vernissaget, då vi sålde mycket till konstföreningar och sponsorer. Bland konstnärerna var det några som ansåg att de hade färre besökare än tidigare år medan andra var mycket nöjda både med besöksantalet och försäljningen.

Monica Oldsberg avgick hösten 2014 och efterträddes av Tomas Montelius.

– Jag är den första ordföranden som själv deltar i Konstrundan som utställare, men vi är inte bara konstnärer i den nya styrelsen. Turbulensen har lagt sig och styrelsen fungerar mycket bra nu, säger han. Framförallt har vi en utmärkt projektledare för Konstrundan i Anna Rosenberg, som varit med länge.

– Bland årets nyheter finns en ny hemsida där man lagt ut cykel-, buss- och gångrundor, samt en fungerande app. Vi är snart 180 medlemmar i konstföreningen och det är maximalt vad vi kan vara. Det är många som söker, men vi har hårda kriterier för att komma med i Konstrundan.

Evenemanget pågår mellan 3 och 12 april med vernissage i Landskrona konsthall på skärtorsdagen.

Kerstin Schultz

Kestin Schultz

Kerstin Schultz