Kommunens monopol irriterar fiberkunder

Höganäs Energi har nu totalt monopol på utbyggnaden av fiber i kommunen. Först hoppade Bredbandsbolaget av och nyligen kastade även IP Only in handduken. Benny Ulmestig, vd för det kommunalägda bolaget, ser bara fördelar med situationen.

Enbart skyltar från Höganäs Energi syns nu i kommunen.

– Att vi är ensam aktör kvar är det bästa som kunde hända kommunen, säger han. Nu har vi fått ett öppet, kommunalt nät som alla kan känna sig trygga med. I framtiden kan kommunen erbjuda tjänster inom vård och omsorg via fibernätet och då är det viktigt att ha kontroll över sitt eget nät.

Men alla invånare ser inte lika positivt på Höganäs Energis monopolställning som Benny Ulmestig.

– Den hälsosamma konkurrensen är satt ur spel och det kommunalägda företagets agerande leder definitivt inte till lägre priser eller ökat inflytande och större delaktighet för invånarna, säger Tom Andersson i Östra Lerberget.

Han, liksom övriga 69 fastighetsägare i Östra Lerbergets nordöstra hörn, levde i tron att de skulle få välja mellan det kommunalägda alternativet och Malmöbaserade Sydantenn. Men så enkelt var det inte.

– Jag skickade in min avtalsansökan och skrev att jag ville ha Sydantenn som leverantör, säger han. De erbjöd ett lägre pris och samarbetade även med Höganäs Energi i området söder om kyrkan.

Istället för ett avtal fick Tom Andersson tillbaka sina inskickade papper, nu överstrukna med svarta streck och med texten ”Ogiltig ansökan”. Även samfällighetsföreningens ordförande i den aktuella delen av Östra Lerberget, Claes Rosberg, är kritisk mot Höganäs Energis agerande.

– De hotar med kraftigt höjda priser om man inte bestämmer sig snabbt och håller inte sina löften, säger han. Det är tragiskt att de inte kan svara på våra frågor och ge oss det avtal vi blev lovade.

I höstas gjorde konkurrensen från Bredbandsbolaget att Höganäs Energi ökade takten i utbyggnaden.

Benny Ulmestig vill inte kommentera konflikten i Östra Lerberget, men säger att samarbetet i området söder om kyrkan är speciellt.

– Där har vi ett unikt samarbete, vi stod för grävningen och kunderna fick fritt välja leverantör. Tanken var att samarbetet även skulle innefatta fler områden, men nu blev det inte så.

Mikael Persson bor i Stenedal utanför Arild och är ordförande i områdets samfällighetsförening. Där grävdes rören för fiberkabeln ner redan för fem-sex år sedan, men då var det få som insåg behovet av snabb bredbandsuppkoppling. Idag är det annorlunda.

– Jag såg erbjudandet från Höganäs Energi i det senaste Energibladet för ett par veckor sedan, säger han. Det stod att man kan teckna ett avtal för 19 900 kronor inklusive grävning, om man bestämde sig senast sista juni.

Felaktig info i senaste Energibladet från Höganäs Energi.

Men när Mikael Persson ville teckna sitt avtal, visade det sig att priset inte gällde i Stenedal.

– Jag fick beskedet att det här området inte tillhörde de utvalda och att mitt pris därför skulle bli 24 900 plus kostnaden för grävarbetet från gatan till mitt hus.

Eftersom IP Only nyligen plockade bort sina skyltar och inte längre erbjuder sina tjänster i kommunen, upplever Mikael Persson att han inte har något val.

– Den 1 juli höjer de ju priset ännu mer, till 31 900 plus grävning, så vill jag ha fiber måste jag välja Höganäs Energi nu, säger han. Men det är dåligt att de går ut med information som inte stämmer och vägrar stå för det efteråt.

Benny Ulmestig erkänner att informationen är felaktig och att det var ett misstag att uttrycka sig som man gjorde.

– Vi skulle naturligtvis ha skrivit att det enbart gällde kampanjområden där vi inte börjat gräva ännu, säger han. I Stendal fick de fiber för många år sedan och de som bor där har fått flera erbjudanden sedan dess.

Enligt Benny Ulmestig har en del kunder blivit upprörda och hört av sig, sedan de förstått att kampanjpriset inte gäller dem.

– Många är nog besvikna på att de inte bestämde sig tidigare, när vi hade våra första kampanjer just där de bor, säger han.

I höstas hettade konkurrensen om bredbandskunderna i Kullabygden plötsligt till när Bredbandsbolaget gav sig in i matchen. Det kommunala energibolaget tvingades höja ambitionsnivån, de båda aktörerna bjöd snabbt över varandra och tonen var stundtals hård.

Bredbandsbolagets skyltar syns inte i Höganäs längre.

Så hoppade plötsligt Bredbandsbolaget av i vintras, utan närmare förklaring, och lämnade många kunder utan avtal. IP Only är en annan stor aktör som försökt etablera sig i Höganäs, men som nu också lämnat området.

– Vi bygger ut fibernätet i hela kommunen och boende på landsbygden får samma pris som alla andra, säger Benny Ulmestig. Det kostar oss tre gånger så mycket att gräva utanför byarna, men en del av vårt uppdrag är att ta samhällsansvar och i det ingår att alla ska få fiber på samma villkor.

Vid årsskiftet hade 70 procent av hushållen i kommunen blivit erbjudna bredband och drygt hälften av dem har anslutit sig till det nya fibernätet. Övriga har tomma rör utanför huset och får alltså betala närmare 25 000 kronor för att få fiberkabeln indragen. Dessutom måste de själv betala för grävarbetet.

– Av någon anledning är det färre som är intresserade av bredband i Höganäs jämfört med många andra kommuner, säger Benny Ulmestig. Men det är fler som tecknar avtal med oss nu än för ett par år sedan.

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri

Läs även:

Bredbandsbolaget sätter press på Höganäs Energi

Höganäs Energi vann fiberstriden