Kärnvirke åker ut & treglas sätts in

Samtliga 63 fönster på Stationshuset i Höganäs, många av dem från 1919, byts ut mot nytillverkade treglasfönster. Fastigheten är K-märkt, men det hindrar inte att de gamla fönstren åker i containern.

Gamla fönster åker ut och nya sätts på plats.

I stationshuset arbetar kommunens samhällsbyggnadsförvaltning och Karl Svensson på teknik- och fastighetsförvaltningen lyfter fram både dålig arbetsmiljö och höga energikostnader, som anledningar till bytet.

– Flera anställda har klagat på drag från de gamla fönstren, säger han. De är svåra att täta och en del är dessutom i väldigt dåligt skick.

Några av fönstren har bytts en gång tidigare och det är framför allt det virket som nu börjat ruttna. De ursprungliga, snart hundraåriga bågarna, tillverkades i kådrik kärnfur av högsta kvalitet och det virket håller länge än.

Fönster från 1916, snart på soptippen.

Benjamin Holm är snickare i Höganäs och han har både renoverat många gamla fönster och tillverkat nya i gammal stil.

– Rent generellt skulle jag säga att det i nio fall av tio är bättre att renovera gamla fönster än att byta mot nya, säger han. Ett fönster som redan hållit i 100 år kommer att överleva länge till och om virket i de nytillverkade är dåligt och har målats i fel färg håller de inte många år.

På Sofiero slott var man för drygt tio år på god väg att byta ut de gamla fönstren mot nya, men då slog bland annat Benjamin Holm larm och lyckades tillsammans med stadsarkitekten i Helsingborg stoppa projektet.

– De hade redan börjat slänga ut en del fönster när de istället bestämde sig för att renovera de gamla, säger Benjamin Holm.

Den som vill kan hämta de gamla fönstren och ge dem nytt liv, annars hamnar de i containern.

De 63 fönster som nu byts på Stationshuset är tillverkade i trä och kostar sammanlagt 700 000 kronor, inklusive monteringen. Livslängden beräknas till 30 år, men vilken kvalitet det nya virket har är det ingen som riktigt vet.

– Virket i de gamla fönstren får vi aldrig tillbaka, det är inte lika bra kvalitet nu, säger stadsarkitekt Sverker Tingdal, som helst sett att man behållit de ursprungliga fönstren och bara bytt de som var dåliga.

– Det är ett fantastiskt fint hus och man får inte riktigt samma känsla med moderna fönster som med de gamla, säger han. Men ibland måste man kompromissa och jag tycker att vi hittade ett bra alternativ med sidohängda fönster helt i trä.

“Ett bra alternativ, ibland måste man kompromissa”, säger stadsarkitekten om de nya fönstren.

Karl Svensson säger att man funderade på att renovera de gamla fönstren, men snabbt insåg att det skulle bli ett alltför omfattande arbete och att man då inte heller vunnit de energimässiga fördelar som treglas för med sig.

– Dessutom är de gamla fönstren inte inbrottssäkra, säger han. Vi har försökt hitta nya som är så lika de gamla som möjligt och jag tycker att vi har lyckats bra.

Erik Fredriksen, arkitekt med lång erfarenhet av kulturhistoriska renoveringar, är upprörd över kommunens byte av fönstren på Stationshuset.

– Antikvariskt får huset ett fullständigt felaktigt utseende nu, säger han. De nya fönstren passar inte alls till det gamla huset och dessutom är kvaliteten sämre på de nya bågarna. Om 15 år får man byta igen.

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri

Vill du lära dig mer om gamla fönster? Lyssna på det populära radioprogrammet “Husesyn” med Ulla Skoog och Stephan Fickler:

Fönstren är husets ögon