Kalla mig inte hora

Flera gånger har en man tittat på mig helt oförstående, när jag har försökt förklara min, enligt honom överdrivna, ilska och upprördhet för att han har kallat mig hora – det var ju bara ett skämt, eller ett förhastat uttalande i ett bråk.

gravidkommentarer-ny

Kanske är det svårt för en man att förstå vad ordet hora innebär, kanske är det svårt för mig just när det händer att kanalisera mina känslor till vettiga meningar.
Hur som helst är det här min förklaring till alla män som kallat en kvinna för hora.

När du kallar mig hora säger du att mitt enda värde är min kropp. Oavsett vad jag presterar, hur jag agerar, vad jag säger, oavsett mina egenskaper, mina erfarenheter och min personlighet, är det enda som avgör mitt människovärde min kropp.

Hur mycket den är värd bestäms heller inte av mig, utan av dig och alla andra män. Det enda jag med säkerhet kan veta är att värdet stadigt minskar i takt med åren, att det totalt förfallit långt innan mitt övriga jag börjar mattas av.

När du kallar mig hora säger du att min kropp – det enda jag har som inte är värdelöst, ointressant och ovidkommande – inte tillhör mig. Istället tillhör den dig och vilken annan man som helst som vill ha den.

Du rättfärdigar därmed alla män som under åren har tafsat på mig – på skolgårdar, trottoarer, barer, nattklubbar, alla som har tryckt upp mig mot väggar eller smugit sig på mig bakifrån och med svettiga händer sölat ner min värdighet och min självkänsla.

Dessutom ogiltigförklarar du mina protester mot sådant beteende och tar ifrån mig rätten att reagera, eller ens klaga på det.

När du kallar mig hora slår du fast att det bästa, mest upphöjda, en kvinna kan vara är oskuld, och att jag är så långt från det idealet som det överhuvudtaget går att vara.

För fjortonåriga flickor i Zimbabwe medför den världsbilden risken att bli våldtagen och HIV-smittad av en förövare som tror sig kunna bota sin sjukdom genom att ligga med en oskuld. För mig medför samma världsbild ångesten över att ingen kommer att älska mig om jag haft för många one-night-stands, över att mina bekanta ska prata skit om mig bakom min rygg och råda killar de känner att hålla sig borta från mig, för att jag är en äcklig slampa.

Det finns många skällsord, och de allra flesta kan jag hantera. Du kan säga att jag är korkad, ful, elak, tråkig eller jobbig, för kanske är jag det i något avseende, eller också kan jag argumentera emot. Du kan säga att du ska skära halsen av mig, och jag kan svara: Inte om jag gör det på dig först.

Men det finns ingen manlig motsvarighet till hora, ordet sträcker sig långt bortom betydelsen prostituerad, och det sammanfattar allting som är fel med kvinnobilden i världen.

Så kalla mig skitstövel, idiot eller svin, men kalla mig inte hora.

Julia, 23