Ishästarna från Ladoga på museet

20160218_141026 (Copy)

Andre Prah på Höganäs Museum med sina Ishästar.

En hårresande historia om tusen ihjälfrusna hästar är nästa utställning på Höganäs museum. Andre Prah, välkänd politisk tecknare på bland annat Expressen greps av historien om de ryska militärhästarna och har hittills gjort fyrahundra skulpturer där hästarnas rädsla och förtvivlan kommer till uttryck.

Sedan sex år spenderar han tio timmar om dagen med sina hästar, fullkomligt besatt av historien. Han letar vackert slipat virke på stränderna vid Vik och Löderups strand på Österlen. Förvridna rötter blir hästarnas kroppar och ben och med tecknarens skarpa öga vet han direkt var en hittepinne från stranden passar in i hästkroppen.

20160218_135705 (Copy)På Höganäs Museum visas över hundra av hans meterhöga skulpturer på hans första stora utställning som sedan till hösten ska visas i Tyskland. Jo, en enda liten gång har han visat sina hästar och det var en utställning i Teckomatorps stationshus för ett par år sen. Däremot har det gjorts en TV-film om Andre Prah och hans hästprojekt är han berättar om att det var hans familjs sorg och minnen från andra världskriget som inspirerade honom.

20160218_135823 (Copy)Historien om hästarna skrevs av italienske författaren Curzio Malaparte som berättar om en vinterkväll 1941 vid Ladogas strand i Karelen där finska trupper inringade en rysk trupp med hästar. Finländarna satte eld på skogen och tusen hästar flydde ur eldhavet och ned i Ladoga där de trampade ned varandra i trängseln mellan lågorna och Ladogas bråddjup och skakande av köld och skräck sträckte upp sina huvuden över vattnet. Mitt i allt tumult lamslogs de av kölden och plötsligt låg marken död.

Hur mycket sanning som finns i historien tvistar de lärda om.

20160218_140352 (Copy)

Triptyk av Henrik Bager, Mölle, på Höganäs Museum

Simon Arne i museistyrelsen tyckte att det passade bra att på samma gång övertala och bjuda in konstnären Henrik Bager från Mölle med målningar som också handlar om hästar eller drunkning. Hans bilder berättar också historier där betraktaren får hjälpa till att tyda uttrycken. Det är tolv år sedan Henrik Bager ställde ut senast så tillfället är unikt.

Text och bilder: Lasse Olsson

Filmen på SVT:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/prah-och-hans-ishastar