Ingen flytt av Handen

Många turister på besök i Höganäs har letat efter statyn Handen, som är placerad längst ut på piren i småbåtshamnen. Även många kullabygdsbor vill att den ska få en mer framträdande placering. Men kommunen säger nej till att flytta konstverket, som är en hyllning till de höganäsare som under kriget räddade danskar över sundet.

Handen är vänd ut mot sundet, men är inte lätt att hitta från land. Foto: Chris Bergendorff

– En staty på en ovanlig plats sprider ut intresset, säger Anneli Sjöborg, kultur- och fritidschef i Höganäs. Och om man flyttar alla statyer till centrala platser, koncentreras allt till samma område. Så nej, vi har inga planer på att flytta Handen.

Statyn, som är gjord av Kerstin Ahlberg, restes 2003 till minne av de höganäsare som under andra världskriget hjälpte flyktingar över sundet, från det ockuperade Danmark. Konstnären ville själv att Handen skulle placeras i hamnen, utsträckt mot havet.

– Jag tycker skulpturen är alldeles för bra för att ha en så undangömd plats, säger Lisbeth Lundblad, en av dem som hört av sig till Fyren. Hur många vandrar ut på piren och upptäcker att det står en staty längst ut? Det måste väl finnas en tillgängligare plats i hamnen, där många passerar och kan njuta av konstverket.

Den lilla skylten som berättar om konstverket är placerad en bra bit bort från statyn och är nästan helt oläsbar. Och kultur- och fritidschefen kan tänka sig att förse Handen med en ny skylt – dessutom eventuellt med en QR-kod. Texten ska i så fall även vara på engelska, för att underlätta för turister.

Otydlig skylt som kan komma att bytas ut. Foto: Chris Bergendorff

– Den nye hamnkaptenen, som ansvarar för all skyltning i hamnen, menar att det inte finns något hinder för att sätta upp en ny skylt tillsammans med en hänvisningspil där hamnpiren börjar, så att man lättare hittar till Handen, säger Anneli Sjöborg. Kanske kan vi även få fram en QR-kod med mer information än som ryms på en liten skylt.

Även hamnens andra staty, Sjöjungfrurna eller Spättorna, som den ofta kallas, orsakar diskussion. Inte bara Fyrens reporter utan flera andra höganäsare, med författaren Gunnel Wounsch i spetsen, tycker att statyn borde vändas så att man lättare ser de båda flickorna framifrån. Den förändringen är kultur- och fritidschefen mer positiv till.

– Det ska nog inte visa sig vara omöjligt, säger Anneli Sjöborg.

Spättor med ryggen mot havet. Foto: Chris Bergendorff

När Fyren ändå är ute på statyvandring i stan, kan vi inte låta bli att gå förbi Nymbergs plats och kontrollera om Världsomseglarna fortfarande har vatten under sin flotte. Tyvärr visar det sig att barnen, som under en kort tid i somras äntligen fick plaska i en bottenskyla vatten, nu åter tvingas staka fram sin flotte på torrlagd stenbotten.

Världsomseglare på efterlängtat vatten. Foto: Chris Bergendorff

Liksom den storslagna fontänen i Kvickbadet, som bara sprutade vattenstrålar några få dagar, har motorn till världsomseglarnas lilla flöde inte heller fungerat som den ska.

– Det har varit många problem med motorn som skulle förse statyn med vatten, säger Carola Mooe på stadsmiljöavdelningen. Den strulade och felsökningen gick trögt. Först i slutet av sommaren kom den igång.

Nu är vattnet emellertid avstängt inför vintern. Förhoppningsvis kommer både stora och små fontäner i Höganäs att fungera som det var tänkt till våren.

Chris Bergendorff