Inga höghus på Österlen

I midsommar var vi så långt bort i Skåne en Kullabo kan komma i landskapet, nämligen strax söder om Simrishamn. På återresan inventerade vi höghusbebyggelsen i kustsamhällena i Simrishamns, Ystads, Trelleborgs och Vellinge kommuner.

Brantevik på Österlen. Foto: Äppelkusten

Brantevik på Österlen. Foto: Äppelkusten

Några axplock bland byarna vi besökte: Brantevik, Skillinge, Örnahusen, Mälarhusen, Kåseberga, Abbekås, Beddingestrand, Gislöv, Höllviken, Ljunghusen och Skanör-Falsterbo. Sedan gav vi upp och längtade hem till Viken. Enda stället av bykaraktär med hus över två våningar var vid infarten till Höllviken. Men det är ändå ett rätt så nyplanerat område, utan större anor i befintlig samhällsstruktur eller byggnader.

Nå, i alla dessa kustbyar, gamla fiskelägen och badorter, har man tydligen inte kommit sig för att uppföra höghus. Att folket i sydöstra Skåne inte är lika framsynta som vi urbana framtidsmänniskor i nordväst, det vet ju alla och envar. Men att ingen i tre stora sydskånska kommuner begripit välsignelsen av att optimera marken genom att bygga högt är ju helt oförståeligt.

Hur tänker man? Kan det ha att göra med att marken i dessa kommuner inte är så dyr och det därmed inte slår så mycket på byggkostnaden per kvadratmeter boyta? Eller är det ett gäng mossiga kommunpolitiker som – likt de trallande Göingeflickornas bästa hits – är kvar i Bialitt-romantiken och inte förstår tidens utveckling?

Eller är det så att man där förstår kulturvärdet för turismen och värdet av det småskaliga och traditionella boendet? Som något som ska omhuldas och endast försiktigt utvecklas i samklang med de unika kulturskatter som dessa kustsamhällen längs Skånes Östersjökust besitter.

Jag bara undrar. För om jag förstår turerna rätt i Viken, ser det ut som en synnerligen skrupulös byggmatador är på väg att lura upp kommunen på läktaren genom att framtvinga bygglov för synnerligen missanpassade hus, för synnerligen obehövliga boenden.

Det är ju inga fastigheter för småfolk som ensamma pensionärer, handikappade eller de som söker förstagångsbostad vi diskuterar här. Vi har att förhålla oss till ytterligare fastigheter med (svin)dyra bostadsrätter. Det där epitetet ”svin” beror givetvis på vilken plånbok du har.

Vem flyttar in där? Ännu fler som ska ha ett sommar/vinterviste, en semesterbostad, en tillflykt från 08-området eller Rivieran? Skattekronor till kommunen?

Självklart skall alla kommundelar bidra till en varierad bebyggelse, med bostäder för alla plånböcker och varierande behov. Men därifrån till att förvanska och förfula just de magneter – de kustbyar som drar turism och inflyttning till Kullabygden – är inte optimalt, om jag ska vara lindrig i min kritik.

Det måste byggas och byggas mycket om Höganäs ska leva upp till den bostadskö och det intresse för hitflyttning som finns. Kanske 3-5 000 människor vill söka ny bostad här?

Bäst är då att först och främst jobba med förtätning inne i centralorten, samt att varsamt – varsamt – bygga ut de övriga byarna, så att infrastrukturen kan utvecklas över hela Kullabygden. Lite här, lite där, i samklang med natur och kulturbygd.

Kjell Näslund