Inbrottsvågen ska stoppas

Karim Ottosson

Karim Ottosson

De flesta stölder i Kullabygden begås av “lokala förmågor”, säger Karim Ottosson, polischef i Höganäs och slår även fast att bostadsinbrotten har ökat under senare år.

På tisdagskvällen diskuterades inbrotten i Höganäs, på initiativ av Svanshalls Byaförening. På mötet redovisade Karim Ottosson brottsstatistik från Höganäs och bostadsinbrotten hade en topp under mars och april i år, men sedan har de gått ned till mer normala nivåer. Även skadegörelsen har ökat från 98 till 147 anmälda brott, medan våldsbrotten toppade 2014.

En del av inbrotten görs av inbrottstjuvar som kommer utifrån, medan de flesta stölder begås av personer som bor här, förklarar Karim Ottosson. Ofta vet vi vilka de är, men vi har svårt med bevisningen eftersom mycket av stöldgodset inte går att spåra till rätt ägare. Den nya DNA – märkningen är bra och vi hoppas att fler kommer att märka sina stöldbegärliga saker, då kanske vi kan lösa fler bostadsinbrott.

Mycket av stöldgodset försvinner med lastbila via Ystad. Förutom stöldgods från bostäder kan en lastbil lastas med tre stulna bilar.

Därför vet vi att när en lyxbil anmäls stulen i ett visst område, kan vi räkna med två bilstölder till i närheten, säger Karim Ottosson.

Men det begås inte fler brott i Höganäs än i resten av landet, även om det ibland kan verka så.

Kanske beror det på att media gärna rapporterar om inbrott, säger Péter Kovács. Men trygghet är viktigt fortsätter han och påpekar att han har ett nära samarbete med polisen.

Det har förekommit en hel del ryktesspridning på sociala medier om att inbrotten skulle ha med asylboendena att göra. Något som Karim Ottosson dementerar.

– Vi har inte på något vis haft problem med att asylsökande eller ensamkommande flyktingbarn kommit till Höganäs, poängterar han.

Karim Ottosson redovisar också hur den nya polisorganisationen kommer att se ut och säger att han räknar med att den snart är klar. I Höganäs får vi en kommunpolis och två områdespoliser. Dessutom kommer det i området (Ängelholm, Båstad och Höganäs) alltid finnas minst en polisbil som cirkulerar. Han jämförde med Jämtland som endast har två poliser.

Ett sätt att minska inbrott och skadegörelse är att arbeta aktivt med grannsamverkan, vilket även görs i en del av byarna i Kullabygden.

Peter Kinch

Peter Kinch