I dödens närhet på museet

Hans Hult

Hela tre olika intressanta utställare inleder nya säsongen på Höganäs Museum och Konsthall. Tre verkligen olika konstformer. Kullabygdens idrottsförening har under flera år presenterat olika idrottsgrenar och former för idrott. I år har turen kommit till vinteridrotten, som tro det eller ej har en lång och betydelsefull historia i Kullabygden allt från bandy, konståkning till vasaloppsåkning med IS Kullen. De olika verksamheterna presenteras på museet från och med lördag 18 feb kl. 14 då även två andra utställare bidrar.

Torsten Aldgård och Inge Jolfsson från Idrottsmuseet

Dels japanskan Kiwa Saito textilkonstnär och Hans Hult som målar i olja. Kiwas mest spektakulära konstverk består i en dagbok broderad på långa löpare, det mesta på svenska, men när orden inte räcker till skriver hon även på japanska. Hon arbetar hela tiden med broderi och ibland är det så smått och obegripligt detaljrikt att antalet stygn överstiger allt man kan tycka är möjligt.

Kiwa Saito

Hans Hult är läkaren och kirurgen som bearbetar frågor om liv och död, empati och grupptillhörighetens hemska baksidor, samtidigt som det är en sorts bearbetning av det faktum att trots att man gör allt man kan så räcker man inte till. En serie tavlor handlar om Hans egen bearbetning av den ständigt närvarande döden och en grupp tavlor är ett resultat av ett samarbete med läkarkollegan Elsa Lena Ryding som skrivit dikter som sedan legat till grund för Hans måleri.

Bilderna har upplevts provokativa både för patienter och sjukvårdspersonal.

Själv ser jag tavlorna som ett ärligt försök att hantera det faktum att inte ens läkare rår över liv och död. Trots framsteg i sjukvården är det hundraprocentig dödlighet i världen.

Text och bilder: Annar Aas