Hopp om julefrid från blinkande fyr

Fyren önskar er alla en riktigt God Jul. Illustration och foto: Chris Bergendorff

Så är den då här; årets största dag för glittrande stjärnor, snälla änglar, luriga tomtar, förväntansfulla barn, sillar i mer eller mindre aptitliga blandningar, mormors älskade limpebröd med köttbullar, lätt sladdrig lutfisk i stark senapssås, krystade grötrim, dästa magar, stressade mammor, överfuktade pappor, Karl-Bertil Jonssons postbestyr, klappöppning med medföljande glädje och besvikelse, till sist påvens midnattsmässa från Rom och tystnaden när allt är över och bara granens ljusslinga blänker i de röda kulorna. Julefrid till slut.

Ett år är nästan slut och ett nytt börjar snart. Glädje och olycka gör sina hoppfulla och skrämmande nedslag lite som de vill, utan vidare hänsyn varken till dig eller mig. Så rullar tiden på och de flesta av oss följer mest bara med, utan att reflektera mer än nödvändigt.

I Kullabygden är det lågsäsong, paradiset tar igen sig. Samtidigt är hamnfrågan i Höganäs på väg in i strålkastarljuset igen, oron sprider sig här och där och det är dags för politikerna att visa vad de lärde sig av folkomröstningen och medborgarengagemanget i Rädda Hamnen.

Om inte annat även ett bra genrep inför valrörelsen och kommunalvalet i september.

Fyrens ambition är att fortsätta lyssna, gräva och höras även under 2018, förhoppningsvis med större intensitet än på senaste tiden.

Just nu när regnet faller tungt över Skåne och julsångerna fyller stugorna vill jag bara önska alla våra läsare en riktigt skön helg. Och tala om att Fyren ännu inte slutat blinka.

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri