Höganäsroddare vinner VM-brons

Dennis Gustavsson från Lerberget är en av Sveriges bästa roddare. I helgen vann han VM-brons i kustrodd och har siktet inställt på OS 2020.

Brons för Höganäsroddaren Dennis Gustavsson. Foto: Peter Berg

Brons för Höganäsroddaren Dennis Gustavsson. Foto: Peter Berg

– Jag var väldigt nervös, men det var en skön känsla när jag gick i mål som trea, säger Dennis Gustavsson, som bor i Höganäs och tävlar för Höganäs Roddförening.

Förra året rodde Dennis hem segern i samma disciplin på VM i Perus huvudstad Lima. Men då förlorade han sitt guld på grund ett tidstillägg efter en omdiskuterad tjuvstart. Efteråt bestämde sig Dennis Gustavsson för att aldrig tävla i kustrodd mera. Ändå ställde han upp i årets VM i Monaco.

– Jag insåg att jag ville ha revansch – och det fick jag ju, även om jag inte vann guldet den här gången.

dennis Gustavsson i sin kanot inför finalen i kustrodd i lördags. foto: Peter Berg

En av Sveriges främste roddare i sin kustroddbåt inför finalen i lördags. foto: Peter Berg

Kustrodd är en relativt ny gren och innebär att man ror på öppet hav, där roddbåten är betydligt mer utsatt för vind och vågor jämfört med de traditionella roddgrenarna.

– Kustrodd är tekniskt svårare, säger Dennis Gustavsson. Man rundar bojar precis som i segling och banan är sex kilometer lång.

Finalen i lördags blev dramatisk när flera roddare krockade med varandra i samband med att de rundade den första bojen. Men Dennis Gustavsson och de två andra medaljörerna Adrian Miramon Quiroga från Spanien och Eduardo Linares från Peru klarade sig undan kaoset.

– Loppet avgjordes till stor del redan där vid första bojen, säger Dennis. Men jag höll ut lite extra och kom förbi.

Redan som åttaåring började nu 25-åriga Dennis med rodd och har varit trogen Höganäs Roddförening sedan dess. På fredag kommer han att hyllas av klubben och han hoppas att hans framgångar ska kunna locka fler unga att börja med sporten.

Dennis Gustavsson ovanför Monaco där VM i kustrodd avgjordes i helgen. foto: Peter Berg

VM i kustrodd avgjordes i Monaco i helgen. Foto: Peter Berg

– Det är oftast bara jag och min bror Pontus som håller till nere i hamnen och det hade verkligen varit kul om fler inser hur roligt det faktiskt är.

I år har Dennis Gustavsson börjat träna tillsammans med roddaren Anders Bakéus från Stockholm och deras första mål är VM i Florida 2017.

– Sedan är det OS 2020 som gäller, säger Dennis Gustavsson.

Men då handlar det inte om kustrodd, som inte är en olympisk disciplin, utan dubbel i modern tävlingsrodd.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri