Höganäs kulturpotential

Det är positivt att Höganäs kommun har startat processen att skapa ett nytt kulturhus och där samla bibliotek, Erik Ruuths kulturutbildningar i musik, dans och drama, scenlokal för 500 personer, samt andra lokaler för möten etc. Samtidigt utreder man var Kulturhuset skall placeras.

Frågan är intressant och viktig för Höganäs framtida utveckling avseende kultur, turism och attraktionskraft. Diskussioner pågår bland annat om Finkeramiska-huset, där Joakim Bengtsson och Martin Engert är intresserade av att bygga upp något som kanske kan bli en attraktion.

IMG_0519 (Copy)

Kommunen äger marken mellan gamla Stationshuset och Finkeramiska och
planerar nu för att bygga ett resecenter mellan Stationshuset och Florafastigheten.

Min vision är:

  • Placera det nya Kulturhuset på marken mellan Stationshuset och Finkeramiska, för att ligga i anslutning till resecentrum och knyta ihop Finkeramiska, Saluhallen och Saltglaserat med Höganäs centrum.
  • Bygg en Kulturväg från Resecentret till Saluhallen för bilar, bussar och fotgängare. Gör vägen inbjudande med rastplatser, bänkar, bord och trevlig parkmiljö. Skapa platser där framtida konst kan placeras utefter Kulturvägen.
  • Anknyt Kulturvägen med gratisbuss, med Resecentret som nav, till Saluhallen och Höganäs viktiga pendanger, Gruvtorget med Höganäs museum och Mursten, centrum med Himmelfärdskyrkan och handel, City beach och hamnen med restauranger, båtliv och rekreation.
  • Resecentret med god kommunikation är ytterst viktigt för att möjliggöra billiga, bra resor för stora besöksgrupper till alla attraktioner utefter Kulturvägen. Utan bil kan man dessutom njuta ett glas vin på någon trevlig restaurang.

Det finns säkert många andra goda idéer för att förverkliga Höganäs som aktiv kulturstad.

Lars-Olov Ohrling