Höganäs har fått turfiskebåt

Nytt i Höganäs Foto Lasse Olsson

Höganäs hamn har fått egen turfiskebåt och gör hamnen därmed ännu attraktivare. För ett några hundralappar kan man pröva lyckan med fiskespöt på Öresund under veckosluten.

Jan Upners som äger och driver fiskebåten är lycklig, inte för att en gammal dröm har gått i uppfylelse, utan för att hans stora fiskeintresse kan förgylla hans dagar nu när han har gått i pension.

– Först hade jag tänkt att fiska själv med burar och krabbtinor, men så slog det mig, varför inte turfiskebåt, nån sådan har vi ju inte i Kullabygden.

Men att sätta igång med passagerartrafik gör man inte i en handvändning. Det har tagit ett par år i förberedelser.

Skepparen Jan Upners, Foto: Lasse Olsson

– Först fick jag ta reda på vad som krävdes, jag hade ju en skepparexamen i grunden, men det räckte inte säger Jan Upners.

Han fick ta en utbildningen Befälhavare klass VIII och sedan måste fiskebåten förses med klassad livbåt, en stor hög livvästar, överlevnadsdräkt, och det måste finnas radar, GPS, räddningsstege och mycket mer.

– För ett par år sedan fick jag chansen att köpa den här av Peter Ahlin och slog till direkt, den var ju välutrustad som fiskebåt, men jag fick bygga om en del för nya ändamålet. Nu finns det till och med toalett ombord för gästerna.

Nu börjar han i blygsam skala med turer fredag-lördag-söndag och troligen också någon vardagskväll i veckan. Under maj har det blivit en rad turer, och flera gånger med full båt, och det betyder åtta passagerare.

– Jag får ha tolv, men det blir för trångt, åtta är max, säger Jan.

Blir det nån fisk då?

– En och annan torsk har det blivit, sill och till och med flatfisk har gästerna dragit upp på pilk. Nu väntar vi på makrillen. Har man tur får man fisk och har man mer tur får man se tumlare.

Så är det dags för fisketur Foto: Lasse Olsson

Båten är en stabil träbåt byggd av ek på ek på Väggavarvet i Karlskrona 1976. Och det doftar trätjära i henne.

Jan-August heter turfiskebåten, Jan efter skepparen och August efter hans pappa. Inte som jag trodde att man skulle fiska från januari till augusti, så fel man kan tro. Nej säsongen är vår till höst och så ingenting på vintern.

Ut på Öresund i ottan. Foto: Lasse Olsson

Blir du rik nu då?

-Nejnej, det här är en hobby jag har utvecklat och jag blir glad om jag får ihop till bränsle, försäkringar och hamnavgifter.

Han är glad att det finns en utrustningskaj så att passagerarna kan gå ombord vid relingen, men ibland kan det ju bli trångt när folk mastar på och av. Jan Upners önskan är att ha en permanent plats där turbåten syns ordentligt frånb hamnplan.

Lasse Olsson