Höganäs har fått äldrevårdsmottagning

Nu blir det enklare för alla över 75 att hålla koll på krämporna. Sedan nyår har vårdcentralerna rullat igång två äldrevårdsmottagningar, på Sjöcrona och Delfinen.

– Man får själv ringa och beställa tid, men jag svarar hela dagen på eget telefonnummer och sedan träffas vi i lugn och ro och jag har tid att lyssna, säger Annika Roslund, en av de två nya sköterskor som tar hand om gästerna.

2 000 pensionärer som hör till Delfinen har fått hem en broschyr och 1 500 anslutna till Sjöcrona har fått likadant.

20150511_161745 (Copy)

Måste själv ta kontakt

Region Skåne kallar inte längre äldre till årliga undersökningar, om de inte har någon allvarlig sjukdom, man måste själv vara aktiv. Men istället för att per telefon med irriterande knappval beställa tid hos doktorn på vårdcentralen, gör man det nu direkt på äldrevårdsmottagningen. Det betyder att man slipper stå i telefonkö, slipper sitta i väntsalen och inte behöver konkurrera med andra om doktorstid.

– Många av dem som kommer nu är glada att jag kan ta mig lite mer tid och förklara och gå igenom medicinlistan och prata om hemmiljön, för att få veta vilka hjälpmedel man kan behöva hemma, säger Annika.

– Om någon har svårt att ta sig hit, så kan jag göra hembesök istället, allt är möjligt.

På Sjöcrona tar Annika Knutsson emot och på Delfinen Annika Roslund. De har egen ingång tillsammans med distriktssköterskorna.

Glömmer lätt

20150512_095840 (Copy)Bland det som folk vill ha hjälp med är minnet. Man glömmer saker och blir orolig. Då kan de båda Annikorna göra en grundläggande utredning och om det behövs hänvisa vidare till minnesmottagningen. De kan också hjälpa till med att ordna tid hos sjukgymnast, arbetsterapeut eller kurator. Om det behövs förmedlar man även kontakt med kommunen, som kan hjälpa till. Och så förstås kontakt med doktor om det behövs.

– Men det här är ingen snabbväg till doktorn, bara en extra hjälp och service när det inte är akut. Däremot kan jag hjälpa till med att förnya recept, det är enklare än att ringa vårdcentralen säger Annika Roslund.

Lasse Olsson

Lasse Olsson