Höganäs Energi vann fiberstriden

Bredbandsbolaget drar sig tilllbaka

Bredbandsbolaget har gett upp och annullerar nu avtalen med åtskilliga av sina kunder. På Höganäs Energi står glädjen högt i tak idag.

– Vi vann kampen, nu njuter vi segerns sötma, säger Benny Ulmestig, vd på Höganäs Energi.

Nu får de höganäsare som förlorat avtalen med Bredbandsbolaget vända sig till kommunens eget bolag. Det blir lite dyrare, men man blir då inte uppbunden till en viss leverantör. Priset blir 19 900 minus rotavdraget och då hamnar kostnaden på ca 18 000 kronor.

I mail till kunder i åtminstone centrala Höganäs har Bredbandbolaget meddelat att man tyvärr inte kommer att gå vidare med projektet att installera fiber. Intresset har varit för lågt.

Men i november var det andra tongångar. Då skrev man:

-Hej, det är fantastiskt roligt att intresset för Bredbandsbolagets villafiber är mycket stort i Höganäs, vår kampanj går över förväntan, byggbeslut är redan taget och man börjar gräva redan nu på onsdag den 23 november.

Idag är sagan slut, Bredbandsbolaget har flytt stan.

– De fick bara ihop några hundra avtal, det räckte tydligen inte säger Benny Ulmestig som villigt erkänner att Bredbandbolaget satte fart på Höganäs eget fibergrävande.

– Ja, vi fick öka takten och investeringarna med tio miljoner kronor för att hänga med.

Hemsidan hos Höganäs Energi 20 mars

Idag har omkring 4000 hushåll i Höganäs bredband via fiber. Ytterligare 2500 hushåll har fått rör framdragna men har ännu inte valt att koppla upp sig. Under 2017 drar Höganäs energi fram rör till ytterligare 2 200 hushåll och 2018 till ytterligare 2 000 enligt Benny Ulmestig.

– Sen är vi färdiga!

Thomas Bäckström är försäljningschef på Bredbandsbolaget vill tona ner affären och säjer att man visst inte har flytt Höganäs.

– Vi har valt att inte fibrera några av de gator som var tänkt från början. Vi har kontaktat berörda kunder och bett dem vända sig till Höganäs Energi.

Thomas Bäckström önskar inte berätta vilka områden som bolaget tänker stanna kvar på, så än är kanske inte sista ordet sagt i striden om fibren.

Lasse Olsson

Läs också:

https://nattidningenfyren.se/sankt-fiberpris-okar-konkurrensen/

https://nattidningenfyren.se/bredbandsbolaget-satter-press-pa-hoganas-energi/