Höganäs Energi vann dragkamp om grävning

Nästa vecka börjar Höganäs Energi gräva för att installera fiber i östra Höganäs. Efter förhandlingar har man nu kommit överens med Bredbandsbolaget om hur samarbetet ska gå till.

Det blir Höganäs Energi som kommer att gräva för fiber överallt i kommunen. Foto: Telenor

Det blir Höganäs Energi som kommer att gräva för fiber överallt i kommunen. Foto: Telenor

– Nu är det full fart och det känns positivt, säger Benny Ulmestig, vd för det kommunalägda energibolaget.

Thomas Bäckström, försäljningschef för villafiber på Telenor, som äger Bredbandsbolaget, bekräftar att det nu finns en överenskommelse.

– Vi är hänvisade till samförläggning, vilket är normalt när två aktörer bestämmer sig för att göra samma sak, säger han.

I praktiken innebär samarbetet att Höganäs Energi gräver och de två bolagen delar på kostnaden. Sedan förser var och en sina respektive kunder med själva fiberinstallationen och anslutningen till varje hus.

– Vi ska ju bygga till alla, det har kommunen slagit fast i sin bredbandsstrategi, säger Benny Ulmestig. Då hade det varit tokigt om en privat aktör skulle få tillstånd att gräva och jag är nöjd med att det inte blev så.

Höganäs Energi räknar med att hela kommunen ska ha fått bredbandsanslutning under 2018. Men man vill inte gå ut och tala om hur många hushåll som återstår och vilka områden det handlar om.

– Tidigare var vi helt öppna och lade ut kartor som tydligt visade vilka områden som fått bredband och vilka som inte fått, säger Benny Ulmestig. Det utnyttjade de privata aktörerna och riktade in sina kampanjer på de områden vi inte hunnit med ännu.

I Nyhamnsläge medger han dock att man delat ut sitt erbjudande till de knappt 300 hushåll som inte är anslutna – och att även Bredbandsbolaget försöker värva kunder där.

– Vi har ett samhällsuppdrag och får in pengar i tätbefolkade områden där frukterna hänger lägst, säger Benny Ulmestig. Det gör att vi kan erbjuda hushåll på landsbygden fiber för samma pris som inne i tätorterna.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri

Läs även:

Bredbandsbolaget sätter press på Höganäs Energi

Sänkt fiberpris ökar konkurrensen