Hjulen snurrar i Farhult

– Vi gör verkligen tummen upp, säger Iva Nilsson, Bengt Nilsson och Anitha Andersson i Farhult. Det här har vi väntat på länge. Nu kan barnen cykla till skolan själva och ingen behöver ha hjärtat i halsgropen längre.

Farhultsborna är glada över den nya cykelleden. Foto: Peter Kinch

Farhultsborna är glada över den nya cykelleden. Foto: Peter Kinch

Nu är halva cykelleden mellan Höganäs och Ängelholm klar. Det är delen mellan Jonstorp och Ängelholm som står färdig. Det sista arbetet slutförs i dagarna och invigning sker i Farhult den 6 juni, med firande och tal av centerpartisten Ulf Molin.

På sina ställen, exempelvis över broar, blir det så smalt att bilar inte kan mötas.

– Det gör inget, säger Anitha Andersson, tempot blir mycket lugnare och jag tror de flesta här i byn håller med mig.

Nu kan barn och andra cykla säkert till Jonstorp. Foto: Peter Kinch

Nu kan barn och andra cykla säkert till Jonstorp. Foto: Peter Kinch

Cykelbanan har varit delvis klar en tid, så farhultsborna har redan hunnit prova vissa sträckor. Från Farhult kommer nog de flesta använda cykelvägen mot Jonstorp. Men man förväntar sig även att få se många fler cyklister passera genom byn, då cykelleden blir en del av Kattegattleden, som så småningom kommer att gå hela vägen mellan Helsingborg och Göteborg.

Även denna led invigs den 6 juni, men i Halmstad. Invigningen av Kattegattleden inleds med en cykelbudkavle som startar i Helsingborg den 4 juni. Klockan 10.00 kommer kavlen till Höganäs och lämnas sedan över till Ängelholms kommun. Ulf Molin cyklar en delsträcka och Max Carling en bit på ett hjul.

– Kattegattleden, som följer kusten runt Kullahalvön, kommer att ge positiva effekter på besöksnäringen, hoppas Ulf Molin, kommunalråd i Höganäs. Det är mycket glädjande att första etappen av cykelleden nu är klar och att säkerheten har ökat.

Det är på uppdrag av Trafikverket som leden byggs och hela sträckan från Ängelholm till Höganäs beräknas vara klar julen 2015. Cykelvägen blir total 18 kilometer lång och får belysning hela vägen. Den byggs till en total kostnad på 40 miljoner kronor.

Cykelbanan passerar också Farhults Udde, det nya bostadsområdet. Där har just försäljningen av tomter startat och det första huset kanske blir färdigt redan till jul, tror Catharina Olsheden, fastighetsmäklare. Totalt kommer området rymma runt 60 villor och radhus.

Peter Kinch

Peter Kinch