Här är det farligt för barnen

karlsfelts

Bilisterna ser inte att det är en korsning, men här måste barnen korsa Karlfeltsvägen.

Kommunen lade nyss miljoner på idrottsplatsen i Viken men glömde vägen dit.

– Snälla skydda våra barn som cyklar, vägen är gropig, smal, korsar biltrafik och saknar belysning, säger föräldrar i en rad mail till kommunledningen.

Det handlar om flera hundra barn som på cykel ska till och från Vikvalla som ligger lite ensligt i södra byn. Nu när det börjar skymma tidigare ökar riskerna.

Idag förbereds för match på Vikvalla. Ett trettiotal flickor laddar upp, några föräldrar är med och så tränarna, det skrattas och stojas och så blir det stretchövningar. Det är mitt på söndagen och många föräldrar har skjutsat i bilen till den fina nya anläggningen i Viken.

stretch

Stretching inför matchen

Ett stort samtalsämne är cykelvägarna. Mycket av träningen sker vardagskvällar.

Katja Gabrielsson är mamma till Olle 7 år och Elly 10 år. Hon är orolig.

– Jag vågar knappt släppa ut Elly att cykla hit, det blir att man tar bilen, och då ökar ju biltrafiken och det känns ju också fel.

katja

Katja Gabrielsson med fotbollsbarnen Elly och Olle

Det finns två smala vägar till Vikvalla och båda behöver åtgärdas, men viktigast är korsningen med Karlfeltsvägen, säger Katja.

Johan Karlsson är ungdomstränare och pappa:

-Den värsta biten är när cykelstigen korsar Karlfeltsvägen bakom gamla Statoilmacken.

Barnen som bor på Svanebäck och Norra Hage använder den cykelvägen och där vägen korsar Karlfältsvägen kommer de rakt ut i biltrafik i en sväng med skymd sikt och med buskar.

– Borde kunna göra något, åtminstone ett övergångsställe och gärna farthinder så att man ser att det är en korsning, för ser man ju inte idag, säger Johan Karlsson.

– Och belysning sticker Katja in.

cyklisterVikens IK har försökt förmå kommunen att gör något åt vägarna men har inte riktigt lyckats. Svaret från kommunen är att kommunen tar upp frågan i samband med ny detaljplan för området.

– Ska det behövas en allvarlig olycka? Vänta inte på nån plan, gör åtminstone något provisoriskt, bönar nu flera föräldrar i mail till kommunledningen.

Text och bilder:

Lasse Olsson

Lasse Olsson