Handlingsplan utan förpliktelse

Kommunens handlingsplan för 2011 till 2014 består av ett antal floskler och icke kvantifierbara mål. Man planerade och planerar uppenbarligen fortfarande att ”det ska vara attraktivt att bo i Höganäs” och att ”nya samverkansområden… ska utvecklas”. Man menar även att exempelvis ”skola och barnomsorg ska kvalitetsförstärkas.”

Några få konkreta punkter fanns med i den förra handlingsplanen, som utbyggnad av Höganäs Sportcenter och bebyggelse av lägenheter och villor söder om Statoil i Viken.

Kommunledningen lyckades genomföra en del av vad man planerat/lovat, men definitivt inte allt.

Nu ska ett nytt handlingsprogram klubbas på Kommunfullmäktige. Varför? Handlingsplanen för 2015 till 2018 innehåller lika många floskler och om möjligt än färre uppföljningsbara mål än föregående plan.

Man vill nu till exempel att ” att småföretagande och besöksnäring stimuleras” och man lovar att arbeta för ” renare vattendrag och hav”. Ett dokument fyllt av 70-talet punkter som stadgar ”Vad Höganäs arbetar för” blir inte särskilt trovärdigt. Eller ens särskilt intressant.

Fast fördelen, sett ur kommunledningens ögon, är förstås att det är nästan omöjligt att i efterhand följa upp hur man har lyckats med sin plan. Det är som inför valen, det går bra att lova… Och vem bryr sig om ett gammalt handlingsprogram?

Peter Kinch