Pinsamt hafsverk när M valspurtar

Moderaterna är först ut med lokal valpropaganda i brevlådan. Efter 20 års styre vill man självklart passa på att berätta hur bra man är, att man håller vad man lovar och att allt ska bli ännu bättre, bara vi fortsätter rösta på rätt parti.

Familjespel à la Kullabygdsmoderaterna.

Förra sommaren cyklade nybakade kommunalrådet Peter Schölander mellan bygdens hetaste krogar, för att avsluta med ett glas vitt på en av de så älskade vingårdarna.

Nu är det istället tärningsspel som gäller, runt det som man lovar fortsätta marknadsföra som en attraktiv mat- och vinbygg(!)d. Förhoppningsvis ett korrekturfel och inte en långsökt parallell till en annan av deviserna i den ljusblå foldern: ”Det ska vara lätt att få bygglov, översiktsplan och detaljplaner ska ge frihet och skapa möjligheter”.

Problemet i Höganäs är bara att frihet att bygga för den ene i fall efter fall leder till långdragna tvister och tydliga inskränkningar i exakt samma typ av blåskimrande frihet för andra människor. Men vissas frihet är kanske mer värd i ”nya” Moderaternas paradis.

Konfliktfyllt möte mellan ett av Nyhamnsläges äldsta hus och ett av de nyaste.
Foto: Fredrik Göransson

Hur som helst står uppenbarligen Solarisvin och grillat amerikanskt kött fortsatt i topp på den moderata agendan. Av totalt 19 nedslag i den blå Kullabygdsspenaten uppmuntrar M till två besök hos privata näringsidkare – givetvis på Holy Smoke och en av Arilds vingårdar. Någon som är förvånad?

Märkligt nog är det Väsby som förgylls med en pratbubbla om Holy Smoke – och Bräcke är inte ens med på kartan, grilltemplet placeras istället i Nyhamnsläge. Lite bättre geografikunskaper kanske ändå 20 år i hetluften borde ha kunnat generera.

Överhuvudtaget är det rätt skralt med uppfinningsrikedomen när det gäller kommunens småorter. Nio av de 19 byarna på kartan nämns överhuvudtaget inte i de bifogade pratbubblorna.

I Ingelsträde uppmanas vi till exempel att lifta till Viken, istället för att besöka byns cirkusmuseum, den franska gårdsbistron inpå knuten eller den populära Medeltidsdagen som arrangeras varje år.

I moderatspelet hoppar vi snabbt till Viken istället för att stanna i Ingelsträde.
Foto: Fredrik Göransson

Brunnbyborna, som betydligt oftare än nyhamnarna kan njuta av grilloset från Holy Smoke, uppmanas fly fältet och hjälpa till med bygget av trygghetsboende i Jonstorp.

Säkert känns det alldeles för mossigt med en fika hos Flickorna Lundgren för de framåtsträvande moderaterna, förmodligen på tok för mycket tradition för de nya himmelsblå politikerna. Nej, i Skäret ska blickarna vändas mot Storgatan i Höganäs och alla nya “lekfulla” skulpturer som är på gång där!

De kreativa hjärnor som kläckt den briljanta idén med en karta kryddad med en portion Fia med knuff, borde väl ha kunnat komma på en enda liten politisk fråga eller attraktion för varje by i kommunen, kan man tycka.

Hur kul är det till exempel att bo i Häljaröd och i byns pratbubbla läsa om den fantastiska nybyggda skolan i Viken? Frågan är hur många av Häljarödsbarnen som ens går i skolan i Höganäs kommun.

En utpost i Kullabygden som lämnas utan förslag i M:s valspel.

Kopplingarna mellan Rekekroken och nyanlända och mellan Svanshall och E-sport, som M nu tydligen vill satsa på efter simhalls-, friidrotts-, fotbolls-, parkour- och padelsatsningar i mångmiljonklassen, känns inte heller direkt glasklara.

Och jag undrar hur glada Strandbadenborna blir när de får moderatspelet i brevlådan. De som så länge kämpat mot 111:an som skär rakt genom byn och mer än en gång bjudit in politikerna till diskussioner om framtiden.

När nu M med lätt hand ska sprida sina vallöften till väljarna, verkar Strandbaden plötsligt ha blivit utvalt för det kombinerade biblioteket och kulturhuset.

Den blomstrande kulturbyggnaden dök ju så lämpligt upp på scenen efter folkomröstningen sommaren 2014 och placerades då i Höganäs hamn. Sen fick kommunen plötsligt ont om pengar. Vikenskolan blev dyrare än någon lyckats räkna ut, i Höganäs behövdes fräscha baracker i väntan på ytterligare en ny skola som ingen tänkt på och ännu mindre planerat för.

Ett nytt kulturhus hamnade i malpåse och satsningar skulle istället göras på Eric Ruuth. Tills nu, när ett nytt val stundar och friska spadtag för kulturen återigen utlovas. I Strandbaden den här gången!

Tydligen var det för svårt för kommunens största parti att lyfta ett lokalt förankrat projekt strax norr om Höganäs. Istället hoppas man att Tallbackenborna med glittrande ögon ska trycka ut moderata fullmäktigeledamöter ur perforerad kartong och förväntansfullt placera ut de små figurerna på spelplanen.

Vilken fullmäktigeledamot väljer du som spelpjäs?

Jag får en fadd smak i munnen av alltihop. Vad vill kommunens överlägset största parti egentligen med det här tramset? Att vi ska spela någon sorts fjantigt spel om kommunens framtid?

Helt i linje med kommunledningens vanliga marknadsföring är det i alla fall. Tatueringar här, fjäskande för den så omhuldande besöksnäringen där och käcka tärningskast när demokratin står på spel.

Och den största skandalen är att en av centralortens mest omdiskuterade politiska frågor de senaste åren inte nämns med ett knyst.

Debatten om hamnens framtid ledde till en folkomröstning som Rädda Hamnen vann och kommunledningen förlorade för drygt fyra år sedan. I vintras sjösattes till slut en medborgardialog om frågan, som efter kritik även utökades en aning under våren. Resultatet lyser dock fortfarande med sin frånvaro.

Hamnens framtid har hängt i luften under flera år och fortsätter vara oviss.

Och inte en enda hamndebatt mellan politiker och medborgare har vi fått sedan folkomröstningen, inget tydligt ställningstagande från något parti under sommaren och när nu M skickar ut sin valpropaganda nämns alltså inte hamnen med en ynka stavelse någonstans.

Vad är det som pågår? Aktiv förträngning? Redan uppgjorda avtal med intresserade byggare? Rädsla för opinionen? Bisarrt är det i alla fall.

En av kommunens absolut största och mest infekterade frågor lyser med sin öronbedövande frånvaro när M, med 46 procent av väljarna i ryggen, presenterar den politik man hoppas vinna valet med.

Betyder det att hamnen inte längre är med i moderaternas vision om framtidens Höganäs? Knappast. Mest troligt är att vi istället får ett färdigt M-förslag presenterat för oss några veckor efter valdagen.

Ynkligt är bara förnamnet.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri