Grillfest med syrisk dans

Stämningen var på topp och röken låg tät på Holy Smoke i Bräcke i torsdags eftermiddag. Hundrafemtio flyktingar från Brunnby Gård bjöds på mat och dans av de volontärer som engagerat sig för de asylsökande.

Musik på hög volym lockade till livlig dans på Holy Smoke.

Musik på hög volym lockade till livlig dans på Holy Smoke.

Volontärerna ville fira avslutningen på svenskkurser och andra aktiviteter och det blev en riktig fest. Både svenskar och flyktingar dansade den arabiska dansen Dabka, barnen grillade marshmallows och deltog även livligt i dansen.

Alla svenskar som ville delta fick sponsra maten för en asylsökande. För ett rabatterat pris fick man Holy Smokes traditionella grilltallrik och en mexikansk cola, samt möjlighet att dansa Dabka. Höganäs kommun bidrog även med 2 000 kr.

Holy smoke bjöd på mat till självkostnadspris och marsmallows att grilla.

Holy smoke bjöd på mat till självkostnadspris och marsmallows att grilla.

– Ingen är kvar kvar på flyktingboendet, alla är här, sade Mohammad, som kommer från Syrien.

Han berättade stolt att han går på Kullagymnasiet och att hans familj är utspridd över världen, men att han kan ha kontakt med dem via mobilen nästan dagligen. En syster och svåger bor också i Brunnby och var med på festen. En annan syster finns i Perstorp och en bror i Karlskrona, medan föräldrarna och en yngre bror flytt till Afghanistan.

Ulla Bolin, en av de nästan hundra volontärerna som är engagerade i flyktingboendet i Brunnby, berättade att festen var ett välkommet avbrott i vardagen.

– Det uppstår lätt små konflikter när man bor så här nära varandra under lång tid. Det är trevligt för alla att umgås under festligare former.

– Vi ville ha festen före ramadan som börjar den 6 juni, berättade Monica Oldsberg, som också arbetar som volontär.

Kerstin Schultz

Kerstin Schultz

 

 

 

 

 

 

Se även Karin Baggers videoklipp från festen: