Gärna kultur – men inget nytt hus

Antikexperten Joakim Bengtsson, som köpt Finkeramiska och Blå Hallen, sågar tanken på ett nytt kulturhus i Höganäs.
– Lägg ner kulturhustanken, det blir en bara dyr byggnad som mest känns som någon sorts manifestation, säger han.

grona-0-jpg

Joakim Bengtsson tror mer på ett nytt keramikmuseum än ett stort kulturhus i Höganäs. Foto: SVT

Joakim Bengtsson planerar att göra Finkeramiska till Sveriges finaste keramikmuseum och menar att Höganäs redan har flera viktiga kulturinstitutioner som fungerar bra.

– Kultur finns ju överallt i kommunen idag. Låt det fortsätta på det sättet. Vi har ett fantastiskt bibliotek mitt i stan, museet har fina utställningar, Erik Ruuth Kulturskola ger liv och glädje till hela Övre och Keramiskt Center finns på outletområdet.

Keramiskt Center är dock intresserade av att flytta från outleten och Joakim Bengtsson har tagit initiativ till diskussioner både med dem och Höganäs museum.

– Jag vill göra Finkeramiska till ett levande hus fullt av kultur, säger han. Ett stort keramikmuseum, där vi samlar all fantastisk keramik som finns i bygden, ett hantverkscentrum med konstnärskollektiv och eventuellt också andra privata intressenter som kan flytta in.

Även Blå Hallen tänker Joakim Bengtsson ge nytt liv och ser framför sig en stor, flexibel lokal som kan användas för många olika evenemang.

– Blå Hallen blir Höganäs största lokal och kan användas till allt från konferenser, mässor och konstutställningar till konserter och teaterföreställningar i samarbete med Eric Ruuth.

Finkeramiska hotades av rivning, men nu har Joakim Bengtsson nya planer för huset. Foto: Chris Bergendorff

Finkeramiska hotades av rivning, nu kan det bli både keramikmuseum och hantverkshus. Foto: Chris Bergendorff

Med Joakim Bengtssons planer för Finkeramiska och Blå Hallen har Höganäs nu tre aktörer som alla planerar för nya mötesplatser för kulturella evenemang och verksamheter. Förutom kommunens kulturhus, arbetar även Folkparken på ett liknande koncept.

Kontrakten med hyresgästerna i Finkeramiska löper ut 2017 och Joakim Bengtsson planerar att med enkla medel bygga om och anpassa byggnaden så att intresserade konstnärer kan bilda kollektiv och personer som arbetar med möbelrestaurering och byggnadsvård kan få bra lokaler att verka i på ett av våningsplanen.

-. Man kunde till och med starta en praktisk utbildning med inriktning på husrenovering, möbelrenovering och tapetsering, säger han.

Utanför Blå Hallen vill Joakim Bengtsson arrendera marken och bygga en restaurang med vacker parkmiljö.

– Runt huset ska vi odla en del av de grönsaker och kryddor som serveras och gästerna ska kunna sitta i ute naturen och njuta av en närodlad och närproducerad middag.

Förutom kulturhusplanerna är Joakim Bengtsson nöjd med vad politikerna gör för kommunen.

– Politikerna här är fantastiska, säger han. De jobbar stenhårt för att Höganäs ska bli en vital och riktigt spännande idyll att bo i, men idén att flytta biblioteket och bygga ett kulturhus är idiotisk. Se på Dunkers i Helsingborg. Hur misslyckat och illa skött är inte det.

Chris Bergendorff

Chris Bergendorff

Läs även:
Kulturstråk istället för kulturhus
Eric Ruuths flytt ingen självklarhet
Kulturhusplaner i gungning
Kulturhus väcker många frågor