Gångstig för tusen kronor metern

20160214_130943 (Copy)

På långa sträckor har havet ätit sig in i gångstigen längs stranden vid Svanebäck.

Tusen kronor per meter har gångstigen hittills kostat, men nu är det tveksamt om Höganäs kommun ännu en gång bygger upp stigen som stormen Gorm tog i höstas.

Gångstigen har hittills kostat 1,2 miljoner kronor och satte känslor i brand i Viken för ett år sedan.

– Det var att kasta pengarna direkt i sjön, konstaterade bland annat Kjell Cronert i Viken, som kritiserade att makadam och grus från bärlagren hamnade på stranden efter stormarna. Med bygget försvann de naturliga hålor som folk brukade ligga och sola i ostört.

Vägen kostade omkring en halv miljon att anlägga när den byggdes 2010. Sen kom stormarna Per och Simone 2013 och reparationen gick på 300 000 kronor. Nästa reparation i fjol gick på ytterligare 380 000 kronor. Nu är stigen raserade på långa sträckor igen.

– Politikerna har inte satt av några pengar och jag tror att det dröjer innan man försöker bygga upp gångvägen igen, säger avdelningschef Lennart Andersson på teknikavdelningen.

20160214_131009 (Copy)

Kommunen har fått skriva speciellt avtal med golfklubben för att få anlägga den omstridda gångstigen. Cyklar är inte tillåtna.

De tankar man nu jobbar med är att fotgängarna får välja att gå nere på stranden längs havet eller att gå upp till väg 1412 och gå längs denna förbi golfbanan.

Stigen är en del av Kullaleden och men byggdes innan dess tillkomst. Hur går det nu med Kullaleden?

– Inga bekymmer, säger en av Kullaledens tillskyndare Ann-Mari Paulsson. Vi har kollat och det går lika bra att gå direkt på stranden.

Så certifikatet som internationell gångled är inte i fara?

Ros-Mari Paulsson Liberalerna (1) (2)

Ros-Mari Paulsson, Kullaleden.

– Inte alls. Däremot är den här delen inte bra för rullstolsburna, men det är en annan fråga, säger Ros-Mari Paulsson.

Vecka elva ska kommunen möta Helsingborgs golfklubb och dryfta framtiden för gångstigen och det avtal kommunen ingått med golfklubben.

 

Text och Bild Lasse Olsson