Fyren gratulerar Péter Kovács

20151218_104422

Måndagen den 21 december fyller Péter Kovács femtio år.

Nu fyller han femtio, Höganäs starke man och frontfigur. Sedan tretton år är han kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Nättidningen Fyren sällar sig till gratulanterna, utan Péter Kovács hade nättidningen inte funnits.

Péter Kovács är en man med drömmar och visioner.

– Ja faktiskt, det har jag haft i hela mitt vuxna liv, berättar Péter när jag träffar honom på det lilla tjänsterummet på stadshuset.

– Folk skrattade, de skakade på huvudet när jag kom med mina första visioner som nyblivet kommunalråd. Moderaterna, mitt eget parti, sade uttryckligen att de inte stod bakom min vision om hur vi bildligen skulle slipa den oslipade diamanten Höganäs och hur det borde se ut i kommunen år 2015. Man läste det som en science fiction-saga.

– Det där var 2003, men redan efter tre år fick jag skriva om visionen, för vi hade uppfyllt häften redan då. Och jag tror att jag är den förste politiker som har haft så tydliga visioner och mål om vart vår stad ska någonstans.

Redan när han var 15 följde han med pappa Stefan på första politiska mötet hos Moderaterna, och redan då hade han drömmen att bli just kommunalråd i Höganäs. Han lyckades. Men det tog några år. Först vikarierade han som lärare på gymnasiet, samma år han gick ut elektronikteknisk utbildning där. Sedan jobb på Televerkets Radio och efter det Höganäsbolaget – men där mobbades han av kollegor som den gången inte ville ha en ungmoderat bland sig. Sedan tolv år bland annat som lärare och marknadsförare för Lernia utbildningar, innan politiken blev allt.

Det har stormat kring jubilaren. Mest har det gällt höghus. Ett fick han byggt. Men hans planer på det skyhöga tvillingtornet mittemot Sundstorget blev aldrig av och i Viken blåste det hårt kring höghusplaner. Fast Viken-höghus var inte Péters idé, men kanske var det den striden som fick hans höghusplaner på Höganäs hamnplan på fall i folkomröstningen. Själv har han tankar i den riktningen.

20151218_104227

Kullabygden är Péter Kovács paradis.

– Fast jag har inte gett upp. Jag tycker fortfarande vi måste bygga på höjden för att förtäta och spara åkermark, säger Péter Kovács, som ändå är nöjd med hur långt man kommit med Höganäs hamn och Kvickbadet – eller Höganäs City Beach, som han föredrar att kalla det.

Man säger att du är en hejdlös politiker, det går inte att stoppa dig?

– Jag hoppas att jag inte är det. Om man ser den negativa sidan av hejdlöshet tror jag det var värre för fyra-fem år sedan. Idag har jag inte den farten och är inte lika påtryckande längre, utan jag har nog lärt mig en hel del och lägger inte längre fram förslag som är helt orealistiska.

Har du gjort det nån gång?

– Jag tycker inte det själv, men det finns ju de som tycker det.

Och hur firas födelsedagen?

– Har bjudit in folk som står mig närmast och firar på Hamnkrogen i Höganäs i all enkelhet, det ska bli skoj. Helst skulle jag vilja rymma, men det kanske inte alla hade tyckt var så bra.

Text och bild: Lasse Olsson