Fyren fyllde ett år

20160122_204702 (Copy)

Peter Kinch auktionerar ut de fina affischer som användes inför folkomröstningen mot höghus i hamnen.

Fest och glädje, nu är det ett år sen nättidningen fyren startades, och det firades med fest för både läsare och redaktion i fredags med dansk fläskesteg och rödkål i båtklubbens lokal. Mer än trettio ville vara med och fira och äta gott.

Peter Kinch i redaktionen kunde glatt konstatera att nättidningen har över fyratusen läsare och att tidningen ibland når höjder på nio-tiotusen läsare när det är nåt extraordinärt, t ex flyktingboendet i Ingelsträde och förvecklingarna omkring det.

Första numret kom ut i mars och sedan dess har ungefär trehundra artiklar och debattinlägg publicerats.20160122_203829

Susanne Ravani påminde om att tidningen inte vill vara konkurrent till övriga tidningar på orten men däremot ett komplement t ex då det behövs fördjupning i vissa frågor och därmed ett stöd för demokratin.

Många hittar också till Fyren via sitt eget flöde på Facebook. För den som vill ha dessa tips på sitt eget flöde gäller det att på Fyrens Facebooksida tycka på gilla-knappen i sidans huvud. Just nu har 670 personer utnyttjat den möjligheten.

Tidningens ekonomi är i inledningen ganska skral, men då allt arbete sker ideellt har inte aktiekapitalet fått ta mycket stryk. Det finns dock en del utgifter och i framtiden behöver tidningen inkomster och därför uppmanades deltagarna att göra en insats för att bygdens företagare får upp ögonen och annonserar i Nättidningen Fyren.

Den Danska flaeskestegen stod ett par av medlemmarna i stödföreningen Fyren för Gun och Måns Sörensen och som extra surpris bjuder vi på Måns superbra recept härnedan med knapriga svålar:

 

 

images_editedDansk Fläskesteg

Köp ett drygt kilo fläskstek som är färdigskårad i svålen, men fördjupa skårorna genom hela fettet ner i köttet. Gnid in en dryg matsked salt mellan svålarna. Bryt sönder två lagerblad och stick in på några ställen mellan svålarna, och gör detsamma med två hela nejlikor.

Sätt ugnen på 250 grader.

Häll på en liter kokande vatten i braspannan, lägg steken med svålen NERÅT i vattnet i en halvtimma eller tills den blir lite brun ovanpå. Vänd sedan på den och lägg den på galler ovanpå vattnet.

Sänk värmen till ca 175 grader och låt stå i en och en halv timma, braspannan måste alltid ha vatten. Öka på slutet värmen till 225 grader tills svålarna blir färdiga. Skär upp!

Skyn ska sedan skummas av helt från fett innan den används till såsen.

Voilá – en utsökt rätt som serveras med goda såsen, rödkål, gurka i ättikslag och potatis.

Text och Bild: Lasse Olsson