Fyren del av hyperlokalt nätverk

I början av maj åkte Fyren på blixtvisit till huvudstaden, för att delta i en nätverksträff för hyperlokala medier i Sverige. Från Älvsbyn till Bjuv kom över 30 personer från drygt 20 olika medier till Södertörns högskola i Flemingsberg, för att diskutera villkoren för lokal journalistik.

Pressens opinionsman Ola Sigvardsson pratar pressetik med lokaljournalister. Foto: Carina Tenor

Det finns minst 50 småskaliga och fristående digitala aktörer som – liksom Fyren – regelbundet uppdaterar sin sida. Vissa publicerar sig bara på Facebook, men andra har även en egen hemsida på nätet.

En del drivs framför allt av att lyfta det som är positivt med den egna bygden, andra är mer inriktade på att granska kommunala makthavare och en hel del vill helt enkelt förmedla vad som händer i den egna stadsdelen eller kommunen.

Gunnar Nygren, professor i journalistik, och Carina Tenor, projektforskare i hyperlokala medier, jobbar båda på Södertörns högskola och bjöd in till mötet.

Carina Tenor driver sedan två år tillbaka ett forskningsprojekt om småskaliga, lokala medier och har bland annat kartlagt mediesituationen i Sverige. Mellan 2004 och 2014 har en tredjedel av landets redaktioner lagt ner, vilket inneburit att flera kommuner idag står helt utan mediebevakning.

Samtidigt poppar det alltså upp fler och fler lokala nyhetssajter. Vissa drivs av engagerade medborgare, andra av professionella journalister och nästan hälften finns i storstädernas förorter eller i områden mellan stora städer. Många av dem vill inte bara vara nyhetsförmedlare, utan drivs även av att främja ett samhällsengagemang.

Marianne Hofman från Arjeplognytt.

Inte oväntat är finansieringen det största problemet för de flesta sajterna. Några har gott om annonser, andra satsar mer och mer på sponsrade artiklar och vissa uppmanar sina läsare att skänka frivilliga bidrag.

Majoriteten drivs framför allt inte av att tjäna mycket pengar, men kanske kan ett nytt mediestöd – typ det som presenterades av medieutredningen förra året – komma den hyperlokala journalistiken till del i framtiden.

Pressombudsmannen, Ola Sigvardsson, var också inbjuden till träffen och föreläste om pressetik. Han företräder allmänheten och får varje år in 500-600 anmälningar från privatpersoner som upplever att de blivit illa behandlade i medierna. Omkring 50 av anmälningarna går vidare till Pressens opinionsnämnd för beslut och ungefär lika många fälls varje år.

Pressens opinionsnämnd bildades 1916, samtidigt som man antog de pressetiska reglerna, och är världens äldsta hedersdomstol i sitt slag.

Skåne var väl representerat på nätverksträffen och den journalistiska fanan hålls högt tillsammans med våra vänner på Bjuvsnytt, Burlövs Nyheter och Frilagt i Hässleholm.

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri

Kolla in andra hyperlokala medier här:

Spanaren

Arjeplognytt

UBRO

Sjöstadsliv

Bättre Stadsdel

Höglandsnytt

Älvsbyn Just Nu

Lidingösidan

I Trosa

Täby Allehanda

Sydnärkenytt

Spara

Spara