Fyra favoriter att kasta sig över

En av mina favoritförfattare är Sven Olov Karlsson – kommer det en ny bok av honom är det bara att kasta sig över den.

9789127135895

Hans debutbok var Italienaren som utkom 2003, en bok med självbiografiska inslag. Huvudperson är Karl-Erik Andersson, kallad Italienaren sedan skoltiden. Han bor på en gård i Västmanland med fru och två vuxna söner. Han får veta att han har en cancersjukdom – hur ska det nu gå med gården, vem ska ta över den, sönerna känner trycket från fadern. Berättelsen är genomsyrad av ömsinthet, realism och humor, trots de dystra inslagen. Det finns stycken i boken där jag skrattade tills tårarna rann och det är inte alltför ofta det händer!

 

 

 

 

9789127119505

Amerikahuset utkom 2008, en ganska sorglig bok om Eddy Mood och hans liv skildrat i två tidsplan, på 1980-talet då Eddy och hans fru Liselott driver lantbruk på Eddys föräldragård och nutid då Eddy återvänt till gården. Vissa scener har etsat sig fast och dyker upp då och då i mitt minne, trots att det gått åtta år sedan jag läste boken! Skildringen av livet i en västmanländsk landsbygd – så målande, så på kornet.

 

 

 

 

 

 

9789127132009Porslinsfasaderna kom 2013 och fick Augustpriset det året. Här är det Saga Silver som är huvudperson. Hon växer upp och fortsätter bo på släktgården Löftet, där också hennes föräldrar bor. Saga gifter sig med Knud Silver och de tre barnen Margona, Sölve och Sonny Boy föds. Knud driver en auktionsfirma, Silvers auktion & alltjänst. Saga är synsk på så sätt att saker förmedlar vad tidigare ägare gått igenom. Hon plågas svårt i sina drömmar av vad auktionsfirmans möbler och kläder berättar om tidigare ägares liv och död. Hon försöker att undvika sömn över huvud taget och därför blir hennes älsklingsbarn yngste sonen Sonny Boy, som var ett kolikbarn och hindrade henne från att sova. Som de tidigare böckerna är denna tragisk, rolig och underfundig!

 
9789127142770

Senaste boken är en novellsamling från 2015, Västmanland. Den innehåller noveller från de olika kommunerna i Västmanland. Där kan man njuta en i taget och suga åt sig författarens utmärkta språk och iakttagelseförmåga.

Alla böckerna har utkommit på Natur & Kultur.

Karin Bagger Bibliotekarie

Karin Bagger
Bibliotekarie