Förebild i vattnet och på planen

Simsällskapet i Höganäs har ställt upp med undervisning för de ensamkommande pojkarna i kommunen och nu har 30 av de drygt 100 pojkarna tagit simborgarmärket.

Ali Sultani kom till Sverige för fyra år sedan.

Ali Sultani kom till Sverige för fyra år sedan.

Ali Sultani är projektanställd i simhallen, för att hjälpa till med de ensamkommande flyktingpojkarnas simträning. Han kom till Höganäs i september 2011 och har jobbat hårt för att lära sig språket och ta vara på chanserna i sitt nya hemland.

– Trots att jag knappt spelat fotboll i mitt gamla hemland Afghanistan, började jag spela när jag kom hit och nu är jag fotbollsdomare, säger han och ler stolt.

I HBK International tränar 40-50 ungdomar från Afghanistan, Syrien, Irak, Libanon, Eritrera och Somalia.

– Det är så viktigt för alla killar som kommer hit med en massa skräckfyllda minnen i bagaget att få några timmars total avkoppling. När man går in på plan är det bara fotboll som gäller. Man får skrika och bli besviken och skratta tillsammans med de andra killarna. Och bara koncentrera sig på att jobba som ett lag, passa till varandra och göra mål.

Ali Sultani vill vara en förebild för flyktingkillarna.

– Det är inte omöjligt att lära sig svenska och bli någonting även om du kommer hit som flykting, säger han.

Ali Sultani talar dari, vilket innebär att han kan kommunicera med killar från Irak, Afghanistan, Libanon och Syrien. Och han förstår deras frustration och oro över familj och släktingar i hemlandet.

När jag frågar Ali om han har fått hit sin egen familj får han ett sorgset drag i blicken.

– Det var min största dröm när jag kom hit, men än så länge har jag inte lyckats och nu börjar jag ge upp, säger han.

Chris Bergendorff

Chris Bergendorff