Föräldraprotest mot flyktingboende

Ett trettiotal föräldrar från Långaröd protesterade mot det planerade flyktingboendet före kommunfullmäktiges möte på torsdagskvällen. Två poliser fanns på plats inne i Stadshuset, men de behövde aldrig ingripa.

– Vi tycker inte att man ska bygga ett boende för ensamkommande flyktingbarn 20 meter från en förskola där sexåringar springer omkring och leker, säger Magnus Andersson, initiativtagare till protesterna.

Föräldragruppen menar att de varken blivit tillfrågade eller informerade om planerna och att processen gått alldeles för fort. Magnus Andersson poängterar att man inte motsätter sig ett boende i sig, men anser att det inte ska placeras så nära skola och förskola.

– Det här handlar om traumatiserade barn och ungdomar som har haft en helt annan uppväxt än våra barn, förklarar han. Vi vet att det är mycket bråk och ofta har varit polisutryckningar till det andra boendet i Höganäs och en sådan situation vill vi inte ha i den här miljön.

Johan Nekander, en av poliserna på plats i Stadshuset, delar dock inte beskrivningen av boendet för ensamkommande flyktingbarn på Simontorpsgården.

– Visst har vi åkt dit några gånger, säger han, men det har inte varit några konstigheter och är absolut ingen fara för allmänheten.

Ett protestbrev har sedan en tid cirkulerat bland föräldrar och Magnus Andersson har även skrivit ett öppet brev till ett antal fullmäktigeledamöter och förgäves sökt kontakt med kommunstyrelsens ordförande Péter Kovács. Nu ska man samla in namn mot att boendet byggs så nära Tornlyckeskolan.

Samtidigt har andra föräldrar reagerat och uppmanar till solidaritet med de ensamkommande flyktingbarnen.

Susanne Ravani

Läs även:
Öppet brev till så kallade Sverigevänner
Rädsla för flyktingbarn