Fontän trots allt i Kvickbadet

En liknande fontän blir det och den ska tåla stormarna vid Kvickbadet.

Blickfånget i form av en fontän ute i Kvickbadet blir klart inför badsäsongen 2017, men det var nära att det inte blev någon fontän alls. Redan i april ska vattenstrålarna skjuta i höjden från en plats 70 meter utanför bastun och på natten belyses strålarna underifrån med olika färger.

– Den skulle varit färdig förra badsäsongen, men vi fick problem under vägen, säger stadsarkitekten Sverker Tingdal som kläckte idén med havsfontän.

Därmed blev det ingen fontän till kommunens åttioårsjubileum. Allt dröjde och först nu ett par dagar före nyår levererades själva fontänaggregatet.

Men i våras var det bråttom för att hinna. Fontänen ansågs så viktig att kommunstyrelsen kallades in till extra möte i juni för att besluta om finansieringen. Pengarna skulle hämtas från G.W. Nymbergs fond, omkring 400 000 kronor skulle det kosta, allt såg ljust ut.

Men något gick snett på vägen mellan kommunen och leverantören Aquadesign i Sollentuna. Man hade kanske för bråttom för det blev många missförstånd.

Kommunen ville att företaget skulle montera fontänen med elkabel ut på botten från hamnpiren, flytelement och förankring med tyngder på botten.

– Vi ville ju också ha garantier för att fontänen och den starka pumpen skulle tåla höststormarna och det salta vattnet, säger Sverker Tingdal.

I september hade ännu ingen fontän levererats och en rad frågor krävde svar och då begärde fastighetschefen John Nilsson att hela köpet skulle hävas.

Det blev inte så. Efter en uppgörelse med säljaren strax före jul skrevs avtal där säljaren garanterar för produkten och tar på sig monteringen och slutsumman stannar nu på 466 000 kronor. Och det ska vara klart sista april

-Är ni inte bekymrade över att ungdomar simmar ut och skadar sig eller fontänen när det är badsäsong?

– Nej, ungdomarna är väl inte värre i Höganäs än på andra håll, och sådana här fontäner finns på fler ställen, säger Sverker Tingdal.

Lasse Olsson

Vad blev det av Fontänen?

Kvickbadet får fontän-ö