Flyktingpojkar välkomnas i Viken

Välkommen till Viken har fått sammanlagt 90 000 kronor i bidrag från kommunens integrationsfond och Sparbanksstiftelsen Gripen. På torsdagen träffades det 50-tal Vikenbor som engagerat sig för att välkomna de sjutton ensamkommande flyktingpojkarna till byn.

Rebecca Terrs från Sparbanksstiftelsen Gripen överlämnar checken till Kjell Cronert. Foto: Olof Engvall

Rebecca Terrs från Sparbanksstiftelsen Gripen överlämnar checken till Kjell Cronert. Foto: Olof Engvall

Gruppen har jobbat med mottagandet i sex månader och allt var väl förberett, när pojkarna flyttade in i det nyöppnade HVB-hemmet för en månad sedan. De flesta kom från Brors Backe i Höganäs och alla möttes av blommor och en välkomstpåse med fredagsgodis och chips.

På Valborg tog gruppen med sig pojkarna till bålet nere i hamnen, då man även diskuterade eldens betydelse i olika kulturer.

Över 50 personer är nu engagerade i att hjälpa de ensamkommande killarna så att de ska trivas i Viken. Foto: Olof Engvall

Över 50 personer är nu engagerade i att hjälpa de ensamkommande killarna så att de ska trivas i Viken. Foto: Olof Engvall

Under kvällen redogjorde de olika smågrupperna för vad de arbetar med. Karin Lindström, som jobbar med skolgruppen, berättade bland annat om de möten man haft med fritidsledare på Erik Ruuth, för att skapa gemensamma aktiviteter med svenska ungdomar. Göran Danred informerade om att cafégruppen snart kan vara igång med öppet café ett par gånger i veckan i Kyrkstugans lokaler.

Jenny Göthager, som själv är god man för två pojkar, berättade att man till exempel hjälper till med alla ansökningar och juridiska papper som ska fyllas i. Varje vecka delar hon också ut de 24 kronor per dag som pojkarna får från Migrationsverket, pengar som ska räcka till kläder och fritidsaktiviteter. Dessutom får alla busskort för att ta sig till skolan.

Den entusiastiska skaran Vikenbor, som hade samlats på mötet i torsdags, var alla överens om att det gäller att skapa förtroende mellan pojkarna, många med svåra upplevelser från tiden på flykt, och oss som haft turen att födas i en fredlig del av världen.

Kjell Cronert, som tog initiativ till ”Välkommen till Viken”, kunde dagen till ära ta emot en check på de 50 000 kronor som Sparbanksstiftelsen Gripen skänker till projektet. Även Höganäs kommun har satsat 40 000 kronor från integrationsfonden.

En del av pengarna ska gå till att installera internet på boendet, så pojkarna har en chans att hålla kontakten med sina familjer, som är kvar i hemlandet.

Chris Bergendorff

Chris Bergendorff