Flykten – en roman att sträckläsa

Författaren är född 1972 och detta är hans debutbok. Och vilken debut detta är! Inte för inte blev den blev vald till Årets bästa roman i Madrid 2013.

9789127142046

Huvudpersonen är pojken, något namn får vi inte veta. Han har just flytt hemifrån när berättelsen börjar. Han ligger gömd i en grop och hör hur männen i byn och även hans far, letar efter honom och ropar. Varför han flyr sitt hem får vi så småningom veta under bokens gång. Allt sägs inte ut utan vi får ana en del, men det vi anar räcker mer än väl…

Flykten utspelar sig under het, obarmhärtig sol, på den torra slätten där brunnar sinat, byar övergetts, odlingar torkat bort. I vilken tid det hela utspelar sig är dunkelt – om vi ser till färdmedlen används både hästar, åsnekärror och motorcyklar.

Jesús Carrasco, författare. Foto: Natur & Kultur

Jesús Carrasco, författare.
Foto: Natur & Kultur

Pojkens flykt är ganska oplanerad, förstår han snart själv, han har inte tillräckligt med mat och vatten eller skydd för solen. Han har turen att stöta på en gammal getherde med sin hund och sina getter. Trots att han inte litar på den gamle först, slår han följe med honom. De två utvecklar en nästan ordlös gemenskap och pojken lär sig hur man lever och överlever på nästan ingenting.

Det här är en bok att sträckläsa och att begrunda i dessa tider av flykt från krig och ohållbara situationer, det är en bok som stannar kvar i ens inre.

 

 

Jesús Carrasco – Flykten (Intemperie)
Utgiven av Natur & Kultur. Översättare Hanna Axén.

Karin Bagger Bibliotekarie

Karin Bagger
Bibliotekarie