Fler tjuvaktiga romaner att älska

9789100101718

Den gode tjuven är skriven av Hannah Tinti (2009). Detta är underhållning av hög klass. En lite dickensk historia från 1800-talets New England. Ren, 12 år, är den unge hjälten som bor i ett kloster för föräldralösa barn. Där har Ren vuxit upp och hoppats att någon ska välja honom som fosterbarn. Men chansen till det är rätt liten, då Rens vänstra hand är tvärt avskuren.

En dag dyker dock en Benjamin Nab upp och påstår att han är storebror till Ren. Ren följer med sin ”bror” och äventyren börjar. Benjamin och hans gäng är i verkligheten tjuvar, gravplundrare och mer därtill. Den här boken minns jag för den berättarglädje den är skriven med och hur ovillig jag var att släppa den ifrån mig och hur jag önskade en fortsättning på den.

 

Ficktjuven

Min sista tjuvbok är Ficktjuven (2003) av Sarah Waters. Sarah Waters böcker är alltid väl värda att läsa och denna inte minst. Faktiskt är denna också en aning dickensk i sin stil och utspelar sig även den under mitten av 1800-talet, fast nu i England.

Susan Trinder, tidigt föräldralös, har blivit upplärd till ficktjuv av sin fostermor. En vän till fosterfamiljen kontaktar henne för medverkan i ett svindleri. Han behöver Susan för att agera kammarjungfru till en rik arvtagerska, som han tänker gifta sig med och sedan på ett djävulskt vis göra sig av med. Mer går inte att berätta för att inte avslöja de oväntade vändningar och överraskningar som författaren fått till.

 

Jag fullkomligt älskar när man som läsare blir så grundlurad att man direkt vill läsa om boken för att se den med nya ögon!

Karin Bagger Bibliotekarie

Karin Bagger
Bibliotekarie