Fira advent med Snövit

Kullateatern ger fyra föreställningar av Snövit. Foto: Kullateatern

Kullateatern ger fyra föreställningar av Snövit. Foto: Kullateatern

På lördag den 28 november har Kullateatern i Höganäs premiär på sin version av den välkända sagan om Snövit och de sju dvärgarna.

De kortväxta gruvarbetarna spelas av flickor och pojkar i åldrarna sex till elva år. Och den äldste i ensemblen har sedan länge uppnått pensionsåldern.

– Det är en ambition hos Kullateatern att alla generationer ska kunna mötas på det här sättet, säger föreställningens regissör Acka Juntunen.

Själv har hon mångårig erfarenhet av olika typer av teaterarbete, både på professionell nivå och med amatörer som på Kullateatern.

Huvudförfattare till manuset är dottern Zara Juntunen. Hon spelar dessutom den sköna prinsessan, som hennes avundsjuka styvmor försöker döda med hjälp av ett förgiftat äpple.

Arbetet med föreställningen har pågått några timmar i veckan de senaste månaderna, men veckan före premiären är repetitionerna intensivare. Nu gäller det att få allt – inklusive sång och musik – att fungera.

De sju dvärgarna spelas alla av barn. Foto: Kullateatern

De sju dvärgarna spelas alla av barn. Foto: Kullateatern

Och även om det ibland inte varit helt lätt att få de glatt fnittriga barnen att koncentrera sig, så är regissören säker på att det kommer att gå bra.

– Alla barnen är så duktiga och jag hoppas att vi till våren ska få möjlighet att även spela på skolorna, säger hon. I grunden är pjäsen mycket aktuell, eftersom den handlar om rädsla, hat och om hur viktigt det är att vi tar hand om varandra.

Med premiär den 28 november blir det fyra föreställningar på vad som kallats Sveriges minsta teater – Kullateaterns källarlokal på Långarödsvägen 37A. Snövit spelas även den 29 november, samt den 3 och 9 december.

Susanne Ravani