Finkeramiska + Boulehallen = Blå Hallen

– Jag har massor med idéer, men allt är inte på plats ännu. Jag har möten med olika grupper och jobbar stenhårt för att få en så varierad och spännande verksamhet runt keramik, hantverk och konst som möjligt, säger Joakim Bengtsson.

Om ett år hoppas Joakim Bengtsson kunna öppna Blå hallen.

Om ett år hoppas Joakim Bengtsson kunna öppna Blå hallen.

I onsdags var det möte om Höganäs framtid på café Amanda och Joakim Bengtsson, som tillsammans med Martin Enget köpt Finkeramiska och Boulehallen, berättade för ett 50-tal åhörare vad byggnaderna – som från och med nu bara kallas Blå hallen – ska fyllas med.

Jan Forsberg ska flytta ner i källarplanet med sin möbelrestaurering och förhoppningsvis få sällskap av fler företagare som arbetar med kulturvård.

Gatuplanet på 750 kvadratmeter får två entréer och där ska Keramiskt center flytta in.

– Jag brinner för keramik och vill skapa Sveriges finaste keramiska plats, säger Joakim Bengtsson, som gärna även vill inleda ett samarbete med Höganäs museum.

– Det är skandalöst att Åke Holms fantastiska keramik inte visas upp ordentligt i Höganäs, säger han. Den ska inte finnas i museets källare!

På andra våningens 450 kvadratmeter hoppas Bengtsson och Enget på ett konstnärskollektiv för bland annat keramiker, skulptörer, målare och silversmeder. Diskussioner förs med 35 konstnärer i Kullabygden.

– Det är en fantastisk lokal byggt helt i betong och med en öppen planlösning. Vi ska öppna upp alla fönster och skapa en ljus, genuin och litet ruffig miljö, förklarar Joakim Bengtsson.

Planen för tredje våningen är att det ska bli ett kontorshotell, där intresserade företagare och kulturarbetare kan hyra en plats.

– Den översta, stora vindsvåningen ska disponeras av alla som jobbar i huset och kunna användas för möten, konferenser och annat.

Finkeramiska hotades av rivning. Nu är det snart Höganäs kulturhus.

Finkeramiska hotades av rivning. Nu är det snart Höganäs nya kulturhus.

De nya ägarna uppskattar att husen behöver renoveras för mellan 10-15 miljoner. Bland annat måste taket på gamla Finkeramiska bytas, huset måste isoleras och uppvärmningsfrågan lösas.

– Idag är de övre planen helt ouppvärmda och man fryser fötterna av sig på vintern.

Bouleföreningen har kvar sitt kontrakt i Blå hallen ytterligare ett år, men Joakim Bengtsson hoppas att de kan flytta någon annanstans tidigare, så att man kan börja renovera och bygga om huset till restaurang och mässhall.

– Att göra om Blå hallen är det jag tycker känns allra roligast, men först måste vi hitta en lösning för boulespelarna, säger han. Under flera år har de blivit subventionerade av kommunen och haft en osannolikt låg hyra för lokalerna.

Föreningen har betalat 26 000 kronor per år för 2 300 kvadratmeter och även haft möjlighet att hyra ut Blå Hallen till loppis och mässor.

– Det är inte enkelt att hitta ett bra förslag, som de är villiga att acceptera och än så länge har de förkastat alla alternativ. Men de kommer ju aldrig kunna få ett så bra hyresavtal igen.

Joakim Bengtsson uppmanar åhörarna att komma med egna förslag på vad som ska kunna rymmas i boulehallen framöver.

– Jag vill ge utrymme åt mässor, utställningar, teater, musik, konstrundor, loppmarknad och konferenser, men kom gärna med andra förslag!

– Jag kan också tänka mig utomhusbanor för boulespel och små odlingar, så att man kan servera nyskördade grönsaker i restaurangen. Miljön runt byggnaden måste städas upp och ge en mer tilltalande inramning till vårt nya kulturcenter, säger han.

Chris Bergendorff

Chris Bergendorff

Läs även:

Gärna kultur – men inget nytt hus

Kulturhus vid Bruksskolan istället