Fientlig stämning på Örestrand

Hårda ord, uppretad stämning och högljudda anklagelser. Mötet om boendet för ensamkommande pojkar på Örestrand blev tufft för Magnus Franzén, som ska driva verksamheten.

Vandrarhemmet som nu ska bli HVB-hem för ensamkommande flyktingpojkar. Bild: Örestrand

Vandrarhemmet som nu ska bli HVB-hem för ensamkommande flyktingpojkar. Bild: Örestrand

Irritation över att man inte blivit informerade tidigare, utan först nu när allt är bestämt, uttrycktes av flera av de runt 80 Strandbadenbor som kom till Örestrand på torsdagskvällen.

– Varför är vi här överhuvudtaget, frågade en av grannarna. Allt är ju redan klappat och klart och att få information nu är helt meningslöst.

Magnus Franzén, som hyr Örestrand av ägaren Equmeniakyrkan, ska göra vandrarhemmet till ett HVB-hem för 32 ensamkommande pojkar, som redan nu bor på andra hem i kommunen. Själva hotellet med 19 rum och 56 bäddar ska vara kvar, liksom restaurangen.

– Jag vill bli bäst i nordvästra Skåne på integration, sade han. Det är det jag brinner för.

Kommunen köper upp samtliga 32 platser och får därigenom full insyn i verksamheten, som kommer att drivas med lika mycket personal som de kommunala hemmen. Sammanlagt kommer 16 personer att jobba på boendet och man kommer aldrig vara färre än två.

– Det kommer att göras kontroller och uppföljningar med jämna mellanrum, förklarade Peter Schölander, socialnämndens ordförande, som också var med på mötet.

I onsdags fattade byggnadsnämnden beslut om tillfälligt bygglov för ändrad verksamhet och avtalet med kommunen löper på 18 månader. Därefter ska behovet utvärderas igen, eftersom ingen vet exakt hur flyktingsituationen ser ut då.

– Vi kommer överklaga bygglovet till länsstyrelsen, sade Jörgen, en av grannarna, som inte ville uppge sitt efternamn. Och vi kommer att kräva omedelbar inhibition, eftersom ett tillfälligt bygglov måste röra tidsbegränsad verksamhet, vilket inte det här är.

– Det handlar inte om att vi är motståndare till flyktingar, fortsatte han. Men vi vill värna den turistpärla som Örestrand är, nu när så många andra turistbäddar försvunnit i bygden.

Han menade även att kommunen borde ha ingripit och aktivt försökt rädda Örestrand som vandrarhem och hotell – och förhindrat att det istället blir en kombination av HVB-hem och hotell.

– Som kommun kan vi aldrig tvinga någon att driva en verksamhet, som ägaren inte kan eller vill driva, kommenterade Peter Schölander efter mötet. Och vi är heller inga fastighetsmäklare.

– Om inte vi gått in och köpt plaster för HVB-boende, hade hela anläggningen mycket väl kunnat bli en asylanläggning istället. Nu finns i alla fall hotellet kvar och drivs vidare av Magnus Franzén.

Varje plats på hemmet kostar 1 900 kronor per barn och dygn, lika mycket som platserna på kommunens egna boenden. Pengarna kommer från staten.

Magnus Franzén blev även anklagad för att bara vara ute efter att tjäna pengar och stundtals blev debatten hätsk och rejält uppretad.

– Ni känner inte mig och kan inte uttala er om vilka drivkrafter jag har, svarade han. Jag vill inte bara driva ett HVB-hem, jag vill jobba för att de här ungdomarna ska integreras på ett bra sätt i samhället.

Efter mötet var Peter Schölander ledsen och bestört över hur vissa personer uttryckt sig.

– Jag tycker det fanns personer som uppförde sig ovärdigt, sade han.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri