Farhult firar möllans nya vingar

Solen sken när de nya vingarna i helgen kom på plats på Farhults mölla. Tolv folkdansare från Kullagillet dansade och Möllekommittén bjöd på soppa.

– Det är en glädjens dag, säger Bengt Nilsson, ordförande i Möllekommittén, när han hälsar farhultsborna välkomna.

Folkdansare från Kullagillet dansar ii Luggude härads dräkter. Foto: Peter Kinch

Folkdansare från Kullagillet dansar ii Luggude härads dräkter.

Slutnotan för vingarna hamnade på 606 000 kronor och pengarna har man samlat in från olika håll. Sparbanken Gripens stiftelse har sponsrat med 100 000 kronor och det var även stiftelsens Jan-Erik Hansson som fick äran att klippa de blågula banden och inviga den nyrenoverade möllan.

Sparbaken Gripens Jan-Erik Hansson och Bengt Nilsson håller checken på 100 000 kronor och snickarmästare Sten Nilsson och Höganäs Hembygdsförenings ordförande Åsa Denker tittar på.

Sparbaken Gripens Jan-Erik Hansson och Bengt Nilsson håller checken på 100 000 kronor och snickarmästare Sten Nilsson och Höganäs Hembygdsförenings ordförande Åsa Denker tittar på. Foto: Peter Kinch

Lojala farhultsbor har köpt andelar för tusen kronor styck och bidrag har även kommit från bland annat Stiernstedt Kockenhus Kulturförening och Kung Gustav VI Adolfs fond, i det sistnämnda fallet tillsammans med ett personligt brev från Kung Karl XVI Gustav.

I februari i år kunde man så till sist ge en snickerifirma i Laholm uppdraget att fälla de nästan hundra år gamla douglasgranar, som vingarna är tillverkade av.

När man upptäckte att de gamla vingarna var helt uppruttna vände sig Möllekommittén först till både länsstyrelsen i Skåne och Höganäs kommun, men utan resultat.

– Kommunen ville inte ens ställa upp på ett möte med oss, vilket jag tycker var anmärkningsvärt, säger Bengt Nilsson.

Men Möllekommittén gav sig inte och nu kan både farhultsbor och besökare njuta av de nya vingarna på den gamla möllan.

Chris Bergendorff