Ett steg närmare ett Folkets Hus

Nu är det återigen grönt ljus för Folkparksföreningen att få köpa tillbaka en bit mark för att bygga ett nytt Folkets Hus i Folkparken. Ett halvår efter förra beslutet var det på torsdagskvällen på nytt dags för kommunfullmäktige att ge kommunstyrelsens ordförande i uppdrag att skriva under köpekontraktet.

Nytt beslut & ett steg närmare ett Folkets Hus i Folkparken. Foto: Höganäs bildarkiv

– Det finns ingen anledning att dröja längre, sade Peter Schölander, kommunstyrelsens moderata ordförande. Av olika skäl har undertecknandet dröjt, men nu har vi tagit fram ett identiskt, nytt avtal och vill genomföra affären som det var tänkt från början.

Men Folkparksföreningens ordförande Kerstin Schultz tar inte ut någon seger i förskott.

– Jag är inte hundra procent säker förrän vi verkligen har skrivit på, säger hon. Kommunfullmäktige fattade ju faktiskt exakt samma beslut i höstas och hela den här konflikten har kostat andelsägarna onödigt mycket pengar.

Konflikten uppstod före jul förra året, när Folkparksföreningen överklagade det planerade LSS-boendet i parken, eftersom det placerats i lokaler som enligt detaljplanen inte skulle användas för bostäder. Då beslöt Péter Kovács, kommunens tidigare moderata kommunalråd, att inte underteckna köpeavtalet.

Efter ett kompromissförslag från Miljöpartiet fick sedan det nya kommunalrådet i uppdrag att diskutera frågan med Folkparksföreningen för att hitta en lösning.

– Efter det enhälliga beslutet i kommunstyrelsen att skriva på kontraktet har vi startat processen igen och så fort köpeavtalet är påskrivet sätter vi full fart, säger Kerstin Schultz.

Exakt hur det nya LSS-boendet ska utformas är inte helt klarlagt och diskussioner har förts om att vända boendet in mot parken istället för mot ingången. Det nya Folkets Hus ska bland annat innehålla en så kallad black box för filmvisningar, konserter, teaterföreställningar och andra evenemang.

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri

Läs även:

Dialog om Folkparken har startat

Hård debatt om Folkparken