Ensamkommande startar förening

Ett möte på Örestrand i torsdags resulterade i att ett 40-tal ensamkommande flyktingpojkar i Kullabygden bildade Sveriges Ensamkommandes Förening Höganäs.

Interimsstyrelsens ledamöter, samlade efter mötet på Örestrand. Foto: SEF

Interimsstyrelsens ledamöter, samlade efter mötet på Örestrand. Foto: SEF

Riksförbundet SEF har funnits sedan 2012 och idag finns ett tiotal lokalföreningar på olika platser, bland annat i Malmö. Mohammad Zia, en 18-åring från Afghanistan som nyligen fick uppehållstillstånd i Sverige och bor på Örestrand, tog initiativ till mötet och bjöd in Mujtaba Attai, ordförande i Malmö-föreningen och dessutom kassör i riksförbundet.

– Min målsättning är att hjälpa de ensamkommande, säger Mohammad Zia. Vi måste prata mer med varandra, så att alla förstår hur Sverige och Höganäs fungerar.

Mohammad Zia har en egen projektidé, som han tror skulle kunna hjälpa till att lösa många av de konflikter mellan pojkarna, som finns på flera boenden. Han har träffat integrationssamordnaren Magnus Thene och har även försökt få kontakt med styrande politiker.

Riksförbundet driver sedan starten ett projekt som heter ”Prata med oss, inte om oss”. Som en del av projektet ska Isabella Canow skriva en bok om hur det är att vara ensamkommande i Sverige.

SEF sitter även med i Migrationsverkets ungdomsråd, för att diskutera flyktingbarnens situation. Det är en opolitisk, religiöst obunden och demokratisk förening, som arbetar för att företräda ensamkommande gentemot myndigheter och organisationer.

Mujtaba Attai och Mohammad Zia.

Mujtaba Attai och Mohammad Zia.

– SEF har blivit min familj, säger Mujtaba Attai, som inleder mötet på Örestrand med att berätta vad en förening är, hur den fungerar och vad man jobbar med.

– Som alla andra ensamkommande kom jag hit utan min familj, men genom föreningen har jag fått nya vänner, jag har lärt mig svenska snabbare och integrerats i det svenska samhället på ett helt annat sätt.

SEF samarbetar med ABF, som ordnar läxhjälp och extra undervisning i svenska, matte och engelska. Dessutom arrangerar man en rad fritidsaktiviteter och lär sig allt om svenskt föreningsliv.

– Jag ska träffa generaldirektören för Migrationsverket om ett par veckor, berättar Mujtaba Attai. Det finns så mycket vi kan göra för att situationen för de ensamkommande ska bli bättre och vi lättare kan integreras i samhället.

Tidigare i år delade SKL, Sveriges kommuner och Landsting, ut sitt pris för insatser för ungas psykiska hälsa och SEF vann priset i kategorin Egenmakt. Motiveringen löd:

För att Sveriges Ensamkommandes Förening bevakar intressefrågor för ensamkommande ungdomar i hela landet och främjar medlemmarnas kulturella och sociala intressen.

I torsdags bildade pojkarna på Örestrand en interimsstyrelse med åtta ledamöter, som senare i sommar ska kalla till ett årsmöte och formellt bilda den nya föreningen.

Susanne Ravani Chefredaktör för Nättidningen Fyren Foto: Ester Sorri

Susanne Ravani
Chefredaktör för
Nättidningen Fyren
Foto: Ester Sorri