En svårhanterad strand

Vid Kullaledens passage längs golfbanan i Viken har det uppstått problem. De senaste 50 åren har golfspelare och vandrare kommit överens och det har även naturen gillat. Fåglarna har fått leva sitt liv, badarna har hitta sina solgropar där stranden övergår till strandvegetation och vandrarna har gått på små stigar mellan golvbanan och stranden. För några år sedan gick det plötsligt inte längre.

Kommunen beslöt att Kullaleden skulle passera, även om de som ansvarar för leden inte ställt dessa krav, och så byggde man en väg, som slog sönder den naturliga stranden. Detta i sig kan man beklaga, men vad värre är att naturen tog tillbaka det som tillhör naturen, med konsekvensen att vassa stenar av stenkross hamnade på Höganäs kanske vackraste havsstrand.

Skam den som ger sig och så började kommunen om. Naturen började också om, naturen ger sig inte. Nya stormar slog återigen sönder den reparerade vägen och innan man är helt färdig kanske kalaset kostar närmare en miljon.

Biträdande kommunalrådet Ulf Molin, (C), meddelar oss kommunens inställning. Han berättar om den långa processen att försöka hitta en bra lösning, som inte visade sig bli så bra som man hoppats. Vi visade på det okänsliga gruset och stenkrossen som fortfarande ligger kvar på stranden och gör ont för små barnafötter.

Omkring 400 vikenbor har skrivit på protestlistan mot vägen, men man struntar i reaktionen och kör vidare. Ulf Molin slår fast att, oavsett vad framtida stormar kan ställa till med, ska man fortsätta bygga upp vägen, gång efter gång.

Istället kunde man löst problemet genom att använda de gamla stigarna, för att leda människor förbi strandlinjen. Eller låta Kullaleden gå längs Höganäsvägen förbi golfbanan.

Vi påpekade även det mycket märkliga att man nu dessutom flyttat vägen cirka fem meter närmare vattnet, vilket gör att havet kommer att ta vägen ännu snabbare den här gången. Det kan också vara så att man bryter mot Länsstyrelsens beslut, som säger att man ska bygga upp vägen på exakt samma ställe som senast.

Kostnaderna närmar sig nog miljonen nu och på toppen av detta eventuellt även ett skadestånd. Begåvat? Eller?

IMG_0422

Vid södra utfarten i Viken finns ingen nykonstruerad väg för Kullaleden. Där får man istället gå på den naturliga fäladen. Om man behöver en bredare väg får man ta vägen förbi Nya kyrkogården och på samma sätt måste den kloke tänka när det gäller området kring golfbanan.

Att fortsätta med vägbygget är att kasta pengarna i sjön – eller egentligen i havet. Försök istället hitta en annan, hållbar lösning, som man gjort på andra håll längs Kullaleden!

Kjell Cronert

Kjell Cronert