Eldsprakande invigning av Kärleksstatyn trots iskalla vindar

 

Det eleganta Höganäskruset på kajen i hamnen redo för invigningen. Nu är det bara det stora hjärtat i överkanten som saknas

 Det blev en värmande upplevelse i Höganäs hamn för den tappra skara som samlats i snålblåsten på Alla Hjärtans Dag.

Den vackra skulpturen i form av ett Höganäskrus, gjord av smäckra metallband avslutad med ett stort hjärta upptill invigdes med kärlekssång och lek med elden.  Thomas Svensson, som vi vanligtvis brukar träffa på Biblioteket, fick i uppdrag av Kultur- och fritidsförvaltningen att utforma ett konstverk för att fira att Höganäs ökande befolkning.

 

Konstnären Thomas Svensson till vänster med vännerna Kalle Hoberg och Niclas Kingwall från Höganäs Verkstad.

Efter flera olika skisser kom han fram till att skulpturen skulle ha formen av ett Höganäskrus med ett stort hjärta ovanför. Ritningarna överfördes från Thomas dator till Höganäs Verkstad där Niclas Kingwall och Kalle Hoberg jobbade med att översätta skisserna till rejäla metallstycken, som sedan svetsades ihop till den eleganta gestaltningen av ett Höganäskrus.

Johan Sandberg inledde invigningen genom att sjunga ”Anthem” från musikalen Chess och sedan var det dags för Anneli Sjöborg, som introducerade kommunalrådet Peter Sjölander.

– Det är inte så lätt att prata om kärlek. Det brukar jag ju inte precis göra i det vanliga politiska arbetet, sa han helt uppriktigt. Han lyckades dock knyta ihop det faktum att Höganäs kommun nu har uppnått målet med 26.000 innevånare med en del personliga funderingar om kärleken mellan två individer.

Så kom artisterna från  “Cirkus Paradiso” med brinnande facklor i händerna och gjorde en fartfylld och eldig show. 

Johan Sandberg sjöng Ted Gärdestads ”För kärlekens skull” och Anneli Sjöborg berättade att den som ville kunde köpa sig ett litet hänglås och fästa på statyn.

Här kommer säkert många nyförälskade och nygifta par i Kullabygden fästa sina lås, på samma sätt som ute i Europa, där många broar har hundratals lås för att påminna om den stora kärleken.
Eldartisterna Magnus och Sebastian återkom och avslutade med att på ett raffinerat sätt tända kärlekshjärtat längst upp på statyn till en brinnande symbol för Höganäs och Alla hjärtans dag.
 
Text och bild: Chris Bergendorff